Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Netwerk Platteland

Wageningen, 3 mei 2010

CONFERENTIE KRIMP EN DE VOORZIENINGSSTRUCTUUR

Op 27 mei 2010 organiseert Netwerk Platteland samen met de Kopgroep de conferentie "Krimp en de voorzieningsstructuur."

Binnen nu en twintig jaar zal in grote delen van het land de bevolking sterk in omvang afnemen. Op dit moment hebben delen van Drenthe en Zeeland, de Achterhoek, Oost- Groningen en Zuid-Limburg hier al mee te maken. Hoe gaan we met deze bevolkingskrimp om?
Tijdens deze conferentie maakt u kennis met vernieuwende visies op voorzieningen in krimpgebieden. Aan de hand van casussen uit de praktijk kunt u kennis, ideeën en ervaringen uitwisselen. Een inspiratiebron om samen kansen te formuleren omtrent bevolkingskrimp.

Het programma
De conferentie opent met Joost van Alkemade, manager Leefbaarheid bij MOVISIE, die de toestand van Nederland en de bevolkingskrimp zal bespreken. Hierna leidt Frans Thissen de middag in. Hij is universitair docent Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies van de UVA en zal verder ingaan op de vraag wat een dorp leefbaar en vitaal houdt. Tot slot een voorbeeld uit de praktijk. Ton Stelten, voorzitter Raad van Bestuur Lefier, licht toe hoe woningcorporaties omgaan met bevolkingskrimp. Na de pauze zijn er verschillende werkgroepen waarbij in iedere workshop een interessante casus aan de orde komt; een slimme samenwerking, een eigen visie. Vertegenwoordigers vertellen over dit initiatief: Waar lopen zij in de praktijk tegenaan, waar liggen kansen? Daarna is er ruimte voor uitwisseling en discussie, met als uitgangspunt de centrale vraag van de conferentie: Welke slimme allianties zijn mogelijk?

Bij iedere werkgroep schuiven Kopgroep-leden aan om mee te denken. De Kopgroep is een landelijke voorhoede die zich inzet voor voorzieningen en vastgoed in wijken, dorpen en steden met vernieuwing als doel (www.dekopgroep.nl).

Het uitgebreide programma is te vinden onder actueel/agenda op de website van Netwerk Platteland (www.netwerkplatteland.nl).