Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, mei 2010

Eerste monografie van 'Frank Lloyd Wright' Nederlands-Indië

Charles Prosper Wolff Schoemaker (1882-1949) is de Frank Lloyd Wright van Indonesië. Tussen 1910 en 1940 ontwierp hij talloze gebouwen op Java, waaronder Villa Isola en Hotel Preanger in Bandung, die tot de absolute top van de koloniale architectuur behoren. De publicatie 'Tropical Modernity' ontsluit voor het eerst zijn complete oeuvre.

Tropical Modernity
Life and Work of C.P. Wolff Schoemaker
Jan van Dullemen
ISBN 9789085068792 | Engelstalig | Hardcover | 272 pagina's ¤ 42,50
uitgave van SUN architecture

In de Nederlandse architectuurgeschiedenis wordt vaak voorbijgegaan aan de ontwerpen van Nederlandse architecten in voormalig Nederlands-Indië. C.P. Wolff Schoemaker en H. Maclaine Pont waren de belangrijkste architecten in Indonesië in de jaren '20 en '30 van de twintigste eeuw. Zij bepaalden het architectuurlandschap, en de discussie daarover.

Over het boek
'Tropical Modernity' is rijk geïllustreerd met historische en actuele foto's, schetsen, ontwerptekeningen en plattegronden. Het boek gaat dieper in het de carrière en het werk van Wolff Schoemaker, maar beschrijft ook het architectuurklimaat en -debat in Nederlands-Indië rond 1900 en de rol die het Modernisme daarin vervulde. Het laatste deel van de publicatie beschrijft elk gebouw van Wolff Schoemaker afzonderlijk.

Over de auteur
Jan van Dullemen is architectuurhistoricus. In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het oeuvre van C.P. Wolff Schoemaker. Zijn proefschrift draagt de titel 'Op zoek naar de tropenstijl'.

Boekpresentatie
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek 'Tropical Modernity' wordt op donderdag 27 mei van 13.00-18.00 uur het symposium 'Op zoek naar de Tropenstijl' georganiseerd in het stadhuis van Dordrecht. Om 13.30 uur zal het boek gepresenteerd worden. Daarna houden verschillende sprekers lezingen over het architectuurdebat in Indonesië in de eerste helft van de 20e eeuw. (Meer informatie op de website van de Universiteit Utrecht)

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Philippus Corts Foundation.