Ingezonden persbericht


Persbericht 19 mei 2010

Een labyrint waarin de tijd verdwaalt: kunst en identiteit

Ongoing Series met prof. dr. Joep Leerssen 27 mei 2010 20.00 uur in de nieuwe bibliotheek van Almere

Aansluitend aan de opening van de tentoonstelling De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al (27 mei 17.00 uur) organiseert Museum De Paviljoens in de nieuwe bibliotheek in Almere de Ongoing Series Een labyrint waarin de tijd verdwaalt: kunst en identiteit van prof. Dr. Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese letteren aan de Universiteit van Amsterdam.
Kunst wordt vaak in verband gebracht met identiteit, ook met nationale identiteit - meestal in die zin dat kunst van die identiteit een uiting zou zijn. Prof. Dr. Joep Leerssen daagt met zijn lezing dit simplisme uit door identiteit te zien als een plaats van de mens, niet de ruimte, maar in de tijd, en kunst als een spel met de tijd.
Joep Leerssen is hoogleraar Moderne Europese letteren aan de Universiteit van Amsterdam en ontving in 2008 de NWO-Spinozapremie voor zijn vernieuwende academische bijdragen en het onderzoek naar cultuurnationalisme en imagologie vanuit de vergelijkende literatuurwetenschappen. Hij beweegt zich op het raakvlak van literatuur, politieke ideeëngeschiedenis en cultuurgeschiedenis en richt zich met name op de geschiedenis van het nationalisme en de rol daarin van het historisch besef. Leerssens benadering van de imagologie - het onderzoek naar beeldvorming, nationaal besef en nationale stereotypen - heeft volgende de jury van de NWO-Spinozapremie 2008, een nieuwe kijk op cultureel nationalisme opgeleverd.
De Nederlandse identiteit?
Met het meerjarige project De Nederlandse identiteit? wil Museum De Paviljoens parallelle geschiedenissen in de Nederlandse kunst na 1960 zichtbaar maken. Het project mondt uit in een eindmanifestatie en een publicatie in het najaar van 2012 in samenwerking met diverse andere instituten. De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al is de eerste tentoonstelling uit dit project en Een labyrint waarin de tijd verdwaalt: kunst en identiteit is de eerste lezing.
Wat: Ongoing Series met prof. dr. Joep Leerssen in het kader van De Nederlandse identiteit?
Datum: donderdag 27 mei 2010 20.00 uur
Kosten: gratis
Waar: de nieuwe zaal in de nieuwe bibliotheek, Stadhuisplein 101, Almere Tomtom: 1315 XC
Aanmelden: registreer je op www.depaviljoens.nl en geef je met je profiel op als 'deelnemer' op de pagina van de Ongoing Series van Joep Leerssen. De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al 27 mei - 17 oktober 2010
Opening donderdag 27 mei 2010 17.00 uur in Museum De Paviljoens Meer weten? www.depaviljoens.nl




Ingezonden persbericht