Raad van State


donderdag 27 mei 2010
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat van het wegaanpassingsbesluit 'A1/A6 Diemen-Muiderberg-Almere Stad West'. Dit besluit maakt de aanleg van een zogenoemde spitsstrook mogelijk tussen de aansluiting Muiderslot op de A1 en de aansluiting Almere Stad West op de A6. Verder wordt op de A1 tussen de aansluiting Diemen en het knooppunt Muiderberg een extra rijstrook in de middenberm toegevoegd, die als wisselbaan gebruikt zal worden. De spitsstrook en de extra rijstrook worden aangelegd in het kader van de Spoedwet wegverbreding. Een spitsstrook is een extra rijstrook op de autosnelweg die wordt aangelegd op de vluchtstrook. Hiermee wordt de capaciteit van de weg vergroot. De eigenaar van een tankstation en een parkeerterrein aan de A1 vreest dat hij klandizie zal verliezen door de aanpassingen aan de snelwegen. Verder zouden twee van zijn bedrijfswoningen met extra geluidsoverlast te maken krijgen. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910339/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Onderwijs om goedkeuring te verlenen aan het plan van scholen 2010-2013 van de gemeente Rotterdam. De staatssecretaris heeft de goedkeuring gedeeltelijk geweigerd, omdat de gemeente in het plan een islamitische basisschool heeft opgenomen. Het gaat om de school Noen in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Deze school is gestart in augustus 2005 en werd in oktober 2009 bezocht door ruim 140 leerlingen. Opname in het plan betekent dat de school voor bekostiging in aanmerking komt. Volgens de staatssecretaris is niet aangetoond dat de school voldoende leerlingen kan trekken om binnen vijf jaar aan de norm van ruim 300 leerlingen te voldoen. Dit zou blijken uit een indirecte meting, te weten het belangstellingsonderzoek voor islamitisch onderwijs in de gemeente Rotterdam dat in oktober 2008 is uitgevoerd. De Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond (SIPOR) is het niet eens met de weigering en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt het voortbestaan van de school niet alleen van belang voor ouders, leerlingen en personeelsleden, maar ook voor de gemeente en de maatschappij. Verder zou uit directe metingen blijken dat de belangstelling voor de school groter is. Bovendien is de onderwijsinspectie positief over de kwaliteit van het onderwijs op de school, aldus SIPOR. Daarom had de staatssecretaris volgens haar geen goedkeuring mogen onthouden aan het deel van het plan van scholen dat op de islamitische basisschool betrekking heeft. (zaaknummer 201000604/1)

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een champignonkwekerij uit Standdaarbuiten. Het gaat om een boete van EUR 240.000 die de minister heeft opgelegd na controles op het bedrijf in januari 2006. Bij die controles werden dertig vreemdelingen met de Poolse nationaliteit aangetroffen die volgens de minister zonder tewerkstellingsvergunning onder meer champignons aan het plukken en afwegen waren. De minister heeft ook nog een boete van EUR 45.000 opgelegd, omdat de kwekerij de identiteitsbewijzen van de Polen niet gecontroleerd had. De kwekerij bestrijdt dat de Polen een tewerkstellingsvergunning nodig hebben. Verder zou zij niet de werkgever zijn van de Polen, omdat zij de Polen had ingehuurd bij een Pools bedrijf. Daarom had de minister haar geen boetes mogen opleggen. De rechtbank in Breda heeft in augustus 2009 een eerder beroep van de kwekerij gedeeltelijk gegrond verklaard, omdat de minister naar haar oordeel beter had moeten onderzoeken of de Polen onder de directe verantwoordelijkheid van de kwekerij of van het Poolse bedrijf vielen. Daarmee was de boete van EUR 240.000 van tafel. De kwekerij is het ook niet eens met de boete van EUR 45.000, omdat zij de identiteitsbewijzen wel zou hebben gecontroleerd. Daarom komt zij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907542/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord van de gemeente Rotterdam, waarbij aan een vrouw uit Rotterdam te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op haar zullen worden verhaald. Het gemeentebestuur heeft namelijk een illegale hennepkwekerij aan de Joubertstraat direct ontmanteld om brandgevaar te voorkomen. Volgens het gemeentebestuur is de vrouw huurder van de woning en is zij daarom verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van de woning én voor de kosten van het ontmantelen van de hennepkwekerij. De vrouw is het daar niet mee eens. Volgens haar wist zij niets van de hennepkwekerij in de kruipruimte van haar woning, en had het gemeentebestuur alleen haar ex-man verantwoordelijk moeten stellen voor de kosten van de ontmanteling. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in september 2009 een eerder beroep van haar ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908345/1)

11.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Vlietland Noordoost 2005' van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het plan heeft betrekking op het noordoostelijk deel van het recreatiegebied Vlietland tot aan de Oostvlietpolder. In het noordelijk deel van het gebied ligt een 'centraal eiland'. Het plan maakt onder meer de bouw mogelijk van 102 vrijstaande recreatiewoningen, twee horecabedrijven, centrale voorzieningen, één bedrijfswoning en langs de grote plas 120 gestapelde recreatieappartementen. Ook kunnen op en rond het eiland enkele doorgaande verkeersroutes en een krekenstelsel worden aangelegd. Verder worden een gebouw voor indoorrecreatie, vergaderfaciliteiten, een golfbaan, tennisbanen en een zogenoemd avonturenterrein met horecafaciliteiten mogelijk gemaakt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in oktober 2007 een eerdere goedkeuring van het bestemmingsplan vernietigd, omdat de verkeersbelasting en de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit niet goed gemotiveerd waren. Die uitspraak met zaaknummer 200603866/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. De Vereniging Vrienden van Vlietland komt tegen het nieuwe besluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vindt de nieuwe onderzoeken naar wegverkeerslawaai, verkeersbelasting, verkeersafwikkeling en luchtkwaliteit niet deugen. Volgens haar is onder meer onduidelijk waarom in de prognoses is uitgegaan van de jaren 2010, 2014 en 2018 en niet een langere termijn is aangehouden. Ook vinden zij dat het provinciebestuur niet alleen opnieuw naar de verkeersintensiteiten en de gevolgen voor de luchtkwaliteit had mogen kijken, maar het hele bestemmingsplan opnieuw had moeten beoordelen aan de hand van de huidige regelgeving. (zaaknummer 200907226/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Sevenum om mee te werken aan de bouw van een nieuwe intensieve varkenshouderij aan de Kleefsedijk in Sevenum. Omdat het bestemmingsplan op deze locatie geen nieuwe intensieve veehouderij mogelijk maakt, had een bedrijf uit Sevenum het gemeentebestuur gevraagd het bestemmingsplan te wijzigen. Het provinciale reconstructieplan zou een nieuw bedrijf toestaan, aldus het bedrijf. Volgens het gemeentebestuur staat gemeentelijk beleid echter in de weg aan de bouwplannen. De rechtbank in Roermond oordeelde in oktober 2009 dat het gemeentebestuur beter had moeten motiveren waarom het voorbij is gegaan aan het reconstructieplan. Ook had het meer rekening moeten houden met de belangen van het bedrijf. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908572/1)

13.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van de bestemmingsplannen 'Geluidszone Hoekse Aarkade 2008' en 'Gezoneerd bedrijventerrein Hoekse Aarkade' van de gemeente Nieuwkoop. Het laatste bestemmingsplan maakt uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein ten noorden van Ter Aar mogelijk. Zo kan er onder meer een ketelhuis worden gebouwd bij een bedrijf dat dranken produceert. Omdat geluidreducerende maatregelen op het bedrijventerrein niet doeltreffend genoeg zouden zijn, heeft de gemeenteraad besloten de geluidszone bij het bedrijventerrein te vergroten. Dat is in het andere bestemmingsplan geregeld. Een omwonende verzet zich tegen de uitbreiding van zowel het bedrijventerrein als de geluidszone en komt tegen beide plannen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is het niet eens met de keuze van de gemeenteraad om de geluidszone te vergroten en vindt de maatregelen om geluidsoverlast van het bedrijventerrein te verminderen onvoldoende. Bovendien is volgens hem niet goed gekeken naar de toename van het verkeer rond het bedrijventerrein. (zaaknummers 200905316/1 en 200905317/1)

13.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Groningen om een bouwvergunning te verlenen voor een raambordeel aan de Nieuwstad in Groningen. Verder heeft de burgemeester van Groningen ook een exploitatievergunning voor het bordeel geweigerd. Volgens het gemeentelijke beleid mogen er namelijk niet meer dan 40 panden in het gebied rondom de Nieuwstad worden gebruikt voor prostitutie. Met het bordeel aan de Nieuwstad zou dat aantal worden overschreden. De exploitant van het bordeel is het hier niet mee eens. Volgens hem zal zijn raambordeel niet leiden tot een aantasting van de openbare orde en veiligheid. Ook is hij er niet zeker van dat de burgemeester hem gelijk behandelt. De rechtbank in Groningen verklaarde in januari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001820/1)