Rijksvoorlichtingsdienst

Sp!ts deelt ruim negenhonderdduizend donorformulieren uit

Amsterdam, 27 mei 2010

PERSBERICHT

Sp!ts deelt ruim negenhonderdduizend donorformulieren uit

Sp!ts roept vandaag al haar lezers op om zich in te schrijven als orgaandonor in het Donorregister. Elk exemplaar van de krant bevat twee donorformulieren, zodat iedere lezer er een voor zichzelf heeft en eentje om weg te geven. Nooit eerder werden er op één dag zoveel donorformulieren door een krant verspreid. Met een actuele oplage van 460.000 stuks, bereikt Sp!ts zo in één keer ruim negenhonderdduizend potentiële donoren. Op het Centraal Station van Rotterdam deelt minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deze Sp!ts vanochtend uit samen met Sp!ts' hoofdredacteur Willem Schouten en de directeur van Nierstichting Nederland, Paul Beerkens. De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland zegt Ja' (een samenwerking tussen het ministerie van VWS en tien gezondheidsfondsen betrokken bij orgaandonatie), die mensen oproept zich te registreren als orgaandonor.

Elk exemplaar van Sp!ts van donderdag 27 mei kan hiermee in theorie 16 levens redden. Van iedere donor kunnen namelijk acht verschillende organen gebruikt worden. Een gratis krant heeft waarschijnlijk nooit eerder zo'n grote maatschappelijke impact gehad.

De reiziger in het openbaar vervoer kan er deze week niet omheen. Naast de donorformulieren in Sp!ts wordt er via diverse posters op stations en in bussen aandacht gevraagd voor orgaandonatie. Daarnaast publiceert de redactie van Sp!ts een aantal verhalen over orgaandonatie. Hoofdredacteur Willem Schouten van Sp!ts: "Er blijft een groot donortekort in Nederland. Voor het slagen van deze campagne is maatschappelijke betrokkenheid nodig. De redactie van Sp!ts wil die betrokkenheid tonen door al zijn journalistieke middelen in te zetten om lezers van het belang en de noodzaak van donorregistratie te overtuigen. In combinatie met de donorformulieren hopen we Nederland in beweging te zetten."

Drie miljoen potentiële donoren

Jaarlijks overlijden er meer dan honderd mensen terwijl ze wachten op een orgaantransplantatie. Er kunnen veel meer patiënten worden geholpen als meer mensen in Nederland Ja zeggen tegen orgaandonatie. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de mensen die zich nog niet hebben geregistreerd -bijna drie miljoen Nederlanders - wel positief staat tegenover het doneren van hun organen na overlijden. Ze hebben dat alleen nog niet vastgelegd in het donorregister. Via partners als Hyves, Sp!ts en via werving op straat, op stations, in ziekenhuizen en via gerichte acties hopen de initiatiefnemers het aantal donoren in Nederland te verhogen. De initiatiefnemers hopen dat nog veel meer organisaties en individuen zich aansluiten en gaan helpen met het werven van nieuwe donoren.

Over Sp!ts

Sp!ts wordt uitgegeven door BasisMedia B.V. en biedt 24 uur per dag het belangrijkste nieuws op het gebied van actualiteit, sport en entertainment. Sp!ts richt zich primair op reizigers in het openbaar vervoer die 's ochtends van huis naar werk of studie reizen. Sp!ts bereikt met haar krant dagelijks 1,7 miljoen lezers. BasisMedia B.V. is onderdeel van Telegraaf Media Nederland.

Telegraaf Media Nederland is onderdeel van TMG (Telegraaf Media Groep) en heeft in haar print portfolio o.a. landelijke, regionale en gratis dagbladen, tijdschriften en huis-aan-huisbladen. Online exploiteert Telegraaf Media Nederland meer dan honderd websites, waarvan een belangrijk gedeelte met landelijk, regionaal of lokaal nieuws. Ook heeft Telegraaf Media Nederland activiteiten op het gebied van (video)productie. Telegraaf Media Nederland is het meest complete mediahuis van Nederland, met mediamerken en -platformen die onmisbaar zijn voor consument en adverteerder.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed