Gemeente Veenendaal


Daling fietsendiefstal Veenendaal

Eind 2009 is de gemeente Veenendaal in samenwerking met de politie Utrecht District Heuvelrug gestart met een aantal maatregelen om fietsendiefstal in de gemeente terug te dringen. Het aantal fietsdiefstallen nam in de loop van 2009 toe tot soms wel 25 fietsen per week. De genomen maatregelen bestonden uit een bewustwordingscampagne, extra toezicht en handhaving en gerichte opsporing van fietsendieven door de politie en fysieke aanpak van de zogenaamde hotspots.

Â
Daling fietsendiefstal begin 2010

Het lijkt erop dat de genomen maatregelen effect hebben op het aantal diefstallen. In de eerste maanden van 2010 zijn er gemiddeld één derde minder fietsen gestolen dan in dezelfde periode van de voorgaande jaren. De absolute daling ten opzichte van het eerste kwartaal 2009 is zelfs ruim 50%.

Â
Maatregelen

Om de inwoners van Veenendaal bewust te maken van fietsendiefstal heeft de gemeente posters laten ophangen met tips om diefstal tegen te gaan. Ook zijn er fietshangers verspreid in het centrum. De politie heeft de wintercontroles op fietsverlichting uitgebreid met controle op gestolen fietsen. Het cameratoezicht in het centrum - sinds december 2009 operationeel - levert de politie beeldmateriaal op wat helpt bij de opsporing van fietsendieven. Daarnaast maakt de politie van het wijkteam Veenendaal gebruik van een tagreader. Dit is een apparaat waarmee direct gecontroleerd kan worden of een fiets als gestolen staat geregistreerd.

Â

Op de langere termijn is er binnen de gemeente ook meer aandacht voor fietsparkeren, met name in het centrum. In november 2009 is het Fietsparkeerplan door de gemeenteraad aangenomen, hierin worden extra (bewaakte) fietsenstallingen voorzien. Tenslotte wil de gemeente haar koppositie in Nederland als Fietsstad weer terugkrijgen en is er via deze weg ook aandacht voor meer en betere stallingen.

Â
Gerichte acties

De komende maanden zal de politie doorgaan met het uitvoeren van gerichte acties tegen fietsendiefstal. Te denken valt aan acties op en rondom scholen, NS-stations en winkelcentra. Deze acties zijn vooral gericht op het opsporen van gestolen fietsen en mogelijke daders.

Â

Bel 112

U kunt de politie en de gemeenschap helpen in de strijd tegen fietsendiefstal. Ziet u dat er een fietsendiefstal gepleegd wordt? Onthoud goed het signalement van de persoon (kleding, haardracht, vervoermiddel) en bel direct het alarmnummer 112. Dit geldt ook wanneer u een verdachte situatie ziet.

Â