Gemeente Lopik

Raadsbesluit: Gemeentelijke monumentencommissie opgeheven

Wanneer de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) van kracht wordt, zal de gemeentelijke monumentencommissie naar verwachting niet altijd aan de hogere eisen kunnen voldoen. De raad heeft daarom op 25 mei 2010 besloten de gemeentelijke monumentencommissie op te heffen en aan te sluiten bij de monumentencommissie van Welstand en Monumenten Midden Nederland (WMMN).

De gemeente Lopik beschikt over een gemeentelijke monumentencommissie die adviseert over diverse aspecten van monumentenzorg, waaronder aanvragen om monumentenvergunning en aanwijzing van gemeentelijke monumenten. Deze commissie heeft haar adviestaken altijd naar volle tevredenheid uitgevoerd.

Wanneer de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) van kracht wordt, komen de eisen aan de advisering door de monumentencommissie aanzienlijk hoger te liggen. De verwachting is dat de gemeentelijke monumentencommissie niet altijd aan deze eisen zal kunnen voldoen, met name voor het halen van strenge tijdslimieten voor advisering. De gemeenten Montfoort, IJsselstein en recent ook Oudewater zijn aangesloten bij de monumentencommissie van Welstand en Monumenten Midden Nederland (WMMN). Zij zijn tevreden over deze monumentencommissie. WMMN is volledig voorbereid op de verhoogde eisen voor advisering na invoering van de WABO. Daarnaast is regionale samenwerking met buurgemeenten realistisch.

De raad heeft daarom besloten de gemeentelijke monumentencommissie op te heffen en de verordening op de monumentencommissie gemeente Lopik 1998 in te trekken. Daarnaast wordt opdracht verstrekt aan WMMN om de advisering van diverse aspecten van monumentenzorg op zich te nemen en in te stemmen met het aanwijzen van één burgerlid in de monumentencommissie van WMMN. Dit burgerlid wordt aangewezen door het college van burgemeester en wethouders.