Vereniging Eigen Huis: angst voor gevolgen beperking renteaftrek

27/05/2010 08:00

Vereniging Eigen Huis

Peiling Vereniging Eigen Huis: angst voor gevolgen beperking renteaftrek

Amersfoort, 27 mei 20

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni is de hypotheekrenteaftrek een veelbesproken thema. Om te voorkomen dat de discussie over de hoofden van de bevolking wordt gevoerd, zonder hen te vragen hoe zij zelf over deze en andere woongerelateerde zaken denken, heeft Vereniging Eigen Huis in april een peiling gehouden. Ruim 121.000 mensen hebben hieraan meegedaan.

Belangrijkste conclusies


1- De gehele woningmarkt, zowel de koop- als de huurmarkt, staat er volgens de deelnemers slecht voor.


2- De steeds terugkerende politieke discussie over de hypotheekrenteaftrek brengt mensen in grote onzekerheid.


3- Standpunten van politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek spelen een grote rol in het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen.


4- De hypotheekrenteaftrek is voor een meerderheid van de deelnemers geen taboe-onderwerp.


5- De gevolgen van een beperking van de renteaftrek worden gevreesd.


6- Een meerderheid van de deelnemers vindt dat de politieke discussie over meer moet gaan dan alleen de renteaftrek.


7- Er is een voorkeur voor bezuinigen op overheidsuitgaven boven het laten oplopen van het begrotingstekort en het verhogen van belastingen.

Woningmarkt staat er slecht voor

Volgens 62% van de eigenwoningbezitters en 57% van de huurders staat de woningmarkt er momenteel (zeer) slecht voor. Als grootste problemen noemen eigenwoningbezitters onder meer de verkoopbaarheid van hun woning (83%), het gebrek aan geschikte woningen voor starters (58%), dalende prijzen van koopwoningen (45%) en mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen (41%).

De huurdersgroep maakt zich vooral zorgen om de hoge prijzen voor koopwoningen (73%), het gebrek aan geschikte woningen voor mensen die voor het eerste keer een woning kopen (60%) en de lange wachtlijsten voor huurwoningen (45%).

Discussie over renteaftrek brengt grote onzekerheid

De politieke discussie over de renteaftrek brengt zowel eigenwoningbezitters als huurders in grote onzekerheid. 64% van de eigenwoningbezitters en 44% van de huurders maakt zich hierover zorgen. Daarbij verwacht 42% van de eigenwoningbezitters en 52% van de huurders dat een nieuw kabinet de renteaftrek zal gaan beperken. Het standpunt van politieke partijen over de renteaftrek speelt voor 7 van de 10 deelnemers aan de peiling een belangrijke rol bij hun stem op 9 juni.

De deelnemers vrezen de gevolgen van een beperking van de renteaftrek. Van de kopers en huurders denkt dat 70% de prijzen van koopwoningen zullen dalen als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Driekwart van de eigenwoningbezitters denkt dat zij te maken zullen krijgen met hogere hypotheeklasten. Voorts denkt ruim de helft dat het moeilijker zal worden om de eigen woning te verkopen.

Hypotheekrenteaftrek geen taboe

Toch is de hypotheekrenteaftrek geen taboe, maar bijna 90% van de deelnemers aan de peiling vindt dan wel dat de politieke discussie ook moet gaan over zaken als bijvoorbeeld overdrachtsbelasting.

Dat bezuinigen op de renteaftrek niet onbespreekbaar is blijkt uit de antwoorden van een meerderheid van de woningbezitters en huurders, die liever besparen op de hypotheekrenteaftrek dan op zaken als AOW, de uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid op straat. Besparen op integratie, kunst en cultuur krijgt wel de voorkeur boven beperking van de renteaftrek.

Bezuinigingen overheid

Er is ook gevraagd waar de overheid de nadruk op zou moeten leggen bij het gezond maken van de overheidsfinanciën. 7 van de 10 deelnemers geeft de voorkeur aan bezuinigen. Het tijdelijk laten oplopen van het begrotingstekort heeft de voorkeur van 18% en het verhogen van de belastingen wordt door 10% genoemd. Driekwart van de kopers en de huurders zoekt bij bezuinigingen de oplossing in een vermindering van het aantal ambtenaren, gevolgd door het koningshuis (ruim 70%) en de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie (ruim 60%).

Reactie Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis ziet in de uitkomsten steun voor haar pleidooi voor een hervorming van de woningmarkt op basis van een integrale visie (huur én koop, vraag én aanbod). Het zou het slechtst denkbare moment zijn om nu de hypotheekrenteaftrek als platte bezuinigingsmaatregel te beperken. Voor de vereniging is binnen de kaders van een integraal plan én onder de voorwaarde dat betaalbaarheid van wonen en waardebehoud van de eigen woning gegarandeerd zijn, de hypotheekrenteaftrek geen taboe-onderwerp, evenmin als andere onderwerpen dat mogen zijn, zoals de huurregulering. De vereniging heeft haar standpunt hierover neergelegd in het visiedocument 'Woningmarkt in beweging', dat zij op 29 maart 2010 heeft aangeboden aan minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie.

Vereniging Eigen Huis publiceert de volledige uitkomsten van de peiling op haar website (www.eigenhuis.nl) en stuurt de uitkomsten per politieke partij naar de verschillende lijsttrekkers. Na de verkiezingen van 9 juni 2010 zullen we de uitkomsten van de peiling onder de aandacht brengen aan de informateur(s).

Verantwoording

De peiling van Vereniging Eigen Huis is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft. De uitvoering was in handen van het onafhankelijke marktonderzoeksbureau MSI. De peiling is ruim 118.000 maal ingevuld door mensen met een koopwoning. Daarnaast hebben 3.000 vooral jongere huurders aan de peiling meegedaan. Van de deelnemers is 87% lid is van Vereniging Eigen Huis. De peiling doet, al in de opzet, geen aanspraak op representativiteit voor de gehele Nederlandse bevolking. Dat kan ook niet indien een enqu(ee)te openstaat voor iedereen die mee wil doen, waardoor sprake is van zelfselectie. Maar een peiling die meer dan 120 duidend maal is ingevuld weerspiegelt wel de mening van een grote groep mensen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.eigenhuis.nl