Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
27 mei 2010

De voorzet komt van rechts

De inhoud van het politieke debat bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt alsmaar rechtser en dwingt de linkse partijen om mee te doen aan een debat dat wordt gedomineerd door bezuinigingen en saneringen. De meest recente analyses van De Nederlandse Nieuwsmonitor en het Kieskompas laten zien dat de linkse partijen steeds minder links in het nieuws komen. Door de toon van het debat slagen de rechtse partijen er in de linkse partijen deels buitenspel zetten. Alleen de PvdA is nog redelijk zichtbaar, maar SP en Groen Links veel minder.

Eerder onderzoek van Nieuwsmonitor en Kieskompas toonde aan dat bijna alle partijen aanzienlijk rechtser in de schrijvende pers terug te zien zijn dan de programma's en de posities van de partijen in het politieke landschap van Kieskompas dat is gebaseerd op de verkiezingsprogramma's. Betrekken we de periode na de start van de campagne in de analyses, dan zien we dat het mediaprofiel verder naar rechts opschuift. Dat komt geheel voor rekening van het mediaprofiel van de linkse partijen, want het mediaprofiel van de rechtse partijen blijft nagenoeg onveranderd.

Voor de PvdA is de beweging naar rechts het meest opvallend. In de weken voor de officiële start van de campagne wijkt het mediaprofiel van de PvdA niet veel af van het partijprogramma. Programma en mediaprofiel zijn beide links van het midden te vinden. Inclusief de weken van de campagne komt de PvdA steeds minder links in het nieuws. Ook het mediaprofiel van GroenLinks en de SP schuift op naar rechts, zij het minder sterk dan bij de PvdA. Het volledige rapport is te vinden op www.nieuwsmonitor.net.

Het mediaprofiel van PvdA, GroenLinks en de SP komt in de weken tot aan de start van campagne uit op een gematigd linkse positie (-0.26) en schuift gedurende de campagneweken naar rechts tot een positie dichter naar het politieke midden. Het mediaprofiel van VVD, CDA en PVV was rechts en blijft rechts. Het is duidelijk dat het politieke speelveld kleiner is geworden en de linkse partijen er niet in slagen om hun eigen (linksere) thema's over het voetlicht te brengen. De gelijkenis met kluitjesvoetbal dringt zich steeds meer op.