Ministerie van Economische Zaken

Diversiteit op de werkvloer positief voor resultaten

Nieuwsbericht | 27-05-2010

Diversiteit op de werkvloer kan een positieve uitwerking hebben op bedrijfsprestaties. Een open werkcultuur draagt bij aan de werving van nieuw personeel, een grotere afzet en de verlaging van de kosten.

Dat blijkt uit het onderzoek `voordelen van een homovriendelijk werkklimaat voor het Nederlandse bedrijfsleven' dat minister Van der Hoeven woensdag 26 mei 2010 in ontvanst nam.

Diversiteit

Het rapport is door het onderzoeksbureau SEOR in opdracht van het ministerie van Economische Zaken opgesteld. De bewijzen dat diversiteit, en meer specifiek een werkklimaat voor homoseksuelen, economische voordelen opleveren zijn nog onvoldoende hard. Wel zijn er aanwijzingen dat diversiteit positief uitwerkt op één of meer van de bedrijfsprestaties zoals werving, afzet en kosten.

Vergrijzing

Volgens SEOR wordt diversiteit op de werkvloer in de toekomst steeds meer een gegeven door de veranderende samenstelling van het arbeidsaanbod, ook door de vergrijzing. De combinatie van de potentiële voordelen van diversiteit en het toenemende belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zouden bedrijven voldoende prikkels moeten geven voor ontwikkeling van algemeen diversiteits- en daarbinnen homovriendelijk beleid. SEOR concludeert ook dat deze ontwikkelingen nog achter blijven: het Nederlandse bedrijfsleven zich in dit opzicht in de startfase.