Rutte presteert sterkst in duidelijk Carré-debat 26/05/2010 23:54

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Mark Rutte van de VVD presteerde sterk in het Carré-debat. Zo wist hij, door Balkenende te verwijten politieke woekerpolissen te verkopen, de aandacht af te leiden van de "breekpuntkwestie" omtrent de hypotheekrenteaftrek.

Het derde televisiedebat bood acht lijstrekkers een goede mogelijkheid om hun standpunten en verschillen duidelijk te maken voor de kiezer. Onder de charismatische leiding van Rick Nieman (RTL) lukt het, naast Rutte, ook Halsema en Roemer om zich positief te onderscheiden van de rest. Bij Mark Rutte was dit vooral in het debat over de belastingen. Roemer was de verrassing door de humorvolle en duidelijke wijze waarop hij zich in de debatten mengde. Halsema bleef rustig en koos duidelijk haar moment, met name in het debat over de woningmarkt. Hier koos GroenLinks duidelijk voor de toekomst in tegenstelling tot andere partijen. Cohen was niet zo zwak als de afgelopen debatten maar haperde wederom op punten waar hij ook de afgelopen debatten niet sterk op opereerde.

Het Nederlands Debat Instituut was nauw betrokken bij het bedenken en ontwikkelen van het uiteindelijke debatconcept. Er is gekozen voor een concept dat afweek van eerdere debatten. Onder andere door beschermde spreektijden, slechts vier lijsttrekkers tegenover elkaar en een sterke debatleiding. Dit uitte zich door het beter waarborgen van de equal arms in het debat: de debatleider waakt ervoor dat de politici niet door elkaar heen praten en het principe van hoor- en wederhoor consequent toepast. Hierin excelleerde presentator Rick Nieman. Tevens is gekozen voor controversiële stellingen waardoor de lijsttrekkers zich concreet moet uitspreken, zonder van het onderwerp af te dwalen. Dit kwam goed naar voren bij het debat over de hervorming van de woningmarkt. Toen Pechtold een aanval plaatste op Rutte over zijn leiderschap en Neelie Kroes aanhaalde, kreeg Rick Nieman hem snel weer terug bij het onderwerp. Dit zorgt voor een helder debat en dat werkt prettig voor de kiezer.

Door het concept werd de mogelijkheid geboden aan alle lijstrekkers om zich te onderscheiden. Rutte deed dit goed door de kernboodschappen van de VVD te benoemen maar ook de aanvallen op andere partijen te doen. Emile Roemer was de verrassing van de avond. Door zijn korte, krachtige en bij vlagen humoristische bijdragen werden de standpunten van de SP duidelijk. Ook won Roemer daarmee de sympathie van de kijker en het publiek. Minder sterk waren Pechtold en Balkenende. Het lukte ze niet om thema's te agenderen of het debat naar zich toe te trekken. Wilders, Cohen en Rouvoet waren het meest zwak.





http://www.debatinstituut.nl