Ingezonden persbericht


Afspraken om energieverbruik in woningen terug te dringen

Wooncompagnie en Samenwerkende Huurders Organisaties ondertekenen Overeenkomst Energiemaatregelen

Wooncompagnie en de Samenwerkende Huurders Organisaties (SHO) ondertekenen op maandag 31 mei 2010 de Overeenkomst Energiemaatregelen. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de investeringen die Wooncompagnie doet om het energieverbruik van de woningen terug te dringen en de huurverhoging die hiermee gepaard gaat. Uitgangspunt hierbij is dat de zittende huurder er financieel altijd op vooruit gaat. De landelijke Woonbond is zeer te spreken over de gemaakte afspraken tussen Wooncompagnie en de SHO.

Wooncompagnie spreekt in haar ondernemingsplan 'Thuis in de kern' heldere ambities uit over het thema duurzaam investeren. De woningcorporatie wil verantwoord omgaan met energie en grondstoffen. Zo is het de doelstelling om eind 2013 het energieverbruik in de woningen terug te brengen met gemiddeld acht procent. Om dit bereiken moeten investeringen worden gedaan, zoals het realiseren van dak- en vloerisolatie en het plaatsen van hoog rendement (HR) centrale verwarming. Hoewel voor deze investeringen extra geld beschikbaar is gesteld, zijn de maatregelen van invloed op de huur. Daartegenover staat dat een 'zuinigere' woning minder energie verbruikt, waarmee de woonlasten omlaag gaan.

Samen gaan voor duurzaamheid en het belang van huurders Niet alleen duurzaamheid, ook samenwerking staat bij Wooncompagnie hoog in het vaandel. Om die reden zijn met Huurdersvereniging De Vijfhoek uit Purmerend en omgeving en Huurderskoepel Schagen en omgeving, vertegenwoordigt in de Samenwerkende Huurders Organisaties (SHO), afspraken gemaakt over de huurverhoging. De huurdersverenigingen hebben er daarbij voor gezorgd dat de zittende huurders er financieel altijd op vooruit gaan. De huurverhoging bedraagt namelijk vijftig procent van de investering, maar nooit meer dan zestig procent van de theoretische besparing. Bij het berekenen van het energieverbruik en dus de mogelijke besparing (bij normaal gebruik van de woning) wordt een model gebruikt dat ook wordt gehanteerd bij het bepalen van het energielabel van woningen. Het gaat overigens om netto investeringen: het bedrag wordt gecorrigeerd met eventueel te ontvangen subsidies en investeringen die onderdeel zijn van regulier onderhoud.

De Woonbond heeft, als landelijk belangenvertegenwoordiger van huurders, de SHO geadviseerd over de afspraken en is zeer te spreken over het resultaat. De afspraken, die praktisch en helder zijn, kunnen als voorbeeld voor andere woningcorporaties en huurders gelden. De Woonbond zal bij de ondertekening van de Overeenkomst Energiemaatregelen aanwezig zijn.

Noot voor de redactie (