Ingezonden persbericht


Leeuwarden, 27 mei 2010


1,7 miljoen voor Nederlandse/Friese online grammatica

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een subsidie van 1,7 miljoen euro toegekend aan het Taalportaal, een project waarvan de Fryske Akademy een van de aanvragers is. Het Taalportaal wordt een online grammatica van het Fries en het Nederlands die alle grammaticale kennis over beide talen bijeen brengt. Het Taalportaal is bestemd voor zowel internationale taalkundigen als voor de taalgebruiker.

Het komt zelden voor dat NWO subsidies uit een 'NWO-groot' programma toewijst aan een taalkundig project. Als reden geeft het NWO:

"Deze investering in een via internet toegankelijke database, waarmee op nieuwe wijze karakteristieken van het Nederlands (en Vlaams) en Fries kunnen worden blootgelegd, is wetenschappelijk zinvol en goed gemotiveerd. De technische inrichting van de portal is goed gepland. Ook is het sterk dat vrijwel alle prominente onderzoekers op dit terrein in Nederland in onmiddellijk contact staan met de aanvragers."

Parallel
In het Taalportaal worden het Fries en het Nederlands parallel beschreven. Dat geeft én de mogelijkheid om goed te vergelijken én zal in de praktijk leiden tot een besparing op de inzet aan de Friese kant omdat er er nu eenmaal veel zaken gelijk zijn in beide talen. Maar de Friese grammatica zal geen 'voetnoot' worden op de Nederlandse: de technische opzet geeft de gebruiker de kans om beide talen ook apart te raadplegen.

De doorlooptijd zal vijf jaar zijn. Vanuit de Fryske Akademy zullen eigen taalkundigen hun deskundigheid inbrengen, terwijl het extra geld de kans geeft om nieuwe mensen aan te trekken.

Het taalportaal is een initiatief van het Meertens Instituut, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De aanvraag is ingediend door een samenwerkingsverband van Meertens Instituut, Fryske Akademy (gelieerd aan de KNAW), Universiteit Leiden en het Instituut voor Nederlandse Lexicografie. Een groot deel van de Neerlandistiek en Frisistiek is hierbij betrokken.


---

Noot voor de redactie,