Eindexamenexpositie Kunstacademies Haarlem en Leiden


27 t/m 30 mei 2010, dagelijks van 11.00-17.00 uur

HAARLEM, 20100511 -- Van 27 t/m 30 mei 2010 houden de Kunstacademies Haarlem en Leiden een gezamenlijke eindexamenexpositie in het academiepand aan de Kleine Houtweg 47 in Haarlem. Deze academies zijn de jongste spruiten aan de boom van Nederlandse kunstacademies. Ze zijn anders dan de reguliere kunstopleidingen. Beide academies vormen één organisatie. Ze bieden een 5-jarige vakopleiding autonome beeldende kunst, waar 30 docenten/kunstenaars bij betrokken zijn. De academies hebben samen 450 studenten.

Speciale webpagina: www.kunstacademiehaarlem.nl/eindexamenexpo.htm

Het werk van de exposanten, die onderling sterk verschillen, toont aan dat ze in de opleiding elk hun persoonlijke stijl en kunstvisie hebben kunnen ontwikkelen. Het gaat om schilderijen, tekeningen, objecten, textiel en crossover-technieken. Dit jaar zijn 8 kandidaten geslaagd: Liesbeth Brouwer, Luzia Engesser, Renée Geurts, Anita de Keijser, Diana Lepelaar, Hannelore Maier, Marja van Rhijn en Edita Smirnovova.

Het aantal afgestudeerden is een topje van de enkele honderden die de opleiding volgen. Deze kunstacademies kunnen zich zo'n strenge eindselectie veroorloven doordat ze onafhankelijk zijn van de overheid en niet gefinancierd worden naar rato van het aantal afgestudeerden. Ze vallen niet onder het reguliere HBO en zijn juist opgezet als alternatief daarvoor, als particulier kunstenaarsinitiatief.

De commissie die het eindexamenwerk beoordeeld heeft, bestond uit 2 gecommitteerden van andere kunstacademies naast docenten van de academies zelf. De gecommitteerden waren Harold Linker van de Willen de Kooning Academie en Isabel Simons, gastdocent van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Rietveld Academie.

De opening en diploma-uitreiking wordt verricht op donderdag 27 mei om 17.00 uur door beeldend kunstenaar Joke Breemouer, directeur van de Haarlemse Kunstlijn. Zij was dit jaar de coach van de eindexamengroep.

Locatie van de expositie: Kunstacademie Haarlem, Kleine Houtweg 47, 2012 CB Haarlem.

Website: www.kunstacademiehaarlem.nl