Hypotheekrenteaftrek aast op ongedekte woekercheque


Het (breek)punt over hypotheekrenteaftrek wordt ongedekte woekercheque

"Woekercheque" niet gedekt door verhoging van de hypotheekrente en de babyboomers


HILLEGOM, 20100605 -- Het (breek)punt over de hypotheekrenteaftrek wordt gebroken door verhoging van hypotheekrente van gemiddeld 4,2% naar 7,4% waardoor een extra begrotingstekort ontstaat van 10 miljard. Het (breek)punt over de hypotheekrenteaftrek wordt dan een ongedekte woekercheque. Door een toekomstige hypotheekrente verhoging van gemiddeld 4,2% naar 7,4% zal de kosten verbonden hypotheekrenteaftrek voor de schatkist worden verhoogd van 14 miljard naar 24 miljard. Waardoor de uitvoering van deze regeling onhoudbaar zal worden.

Bovendien zal door het overlijden van de babyboomers over 20 jaar een overschot aan woningen ontstaan die niet meer door de marktvraag kan worden opgenomen. Dit staat in het rapport "Nederland (ver)deelt beter?" dat is samengesteld door financieel specialist Arnoud Bosch

Volgens Arnoud Bosch zal deze fiscale regeling onbetaalbaar worden en geen toegevoegde waarde meer hebben voor de woningmarkt omdat dan uitsluitend leegstand wordt gefinancierd.

In het rapport stelt hij verder dat door de fiscale hypotheekrenteaftrek van gemiddeld 42% over de betaalde hypotheekrente de leencapaciteit wordt verhoogd van 100% naar 172% voor aankopen van een eigen woning. M.a.w. een woning met een herbouwwaarde 212.500 euro (inclusief eigengrond) kan voor deze prijs worden aangekocht zonder hypotheekrenteaftrek met een maximale leencapaciteit. Uitgaande dat deze zelfde woning met hypotheekrenteaftrek wordt aangekocht gaat de beschikbare leencapaciteit van 212.500 naar 365.000 euro. Door de hypotheekrenteaftrek zal deze woning ver boven de herbouwwaarde of nieuwbouwaarde worden aangekocht. In een tijd van schaarste aan woningen zal dit geen probleem opleveren.

Juist nu woningen onverkoopbaar zijn, heeft dat twee belangrijke oorzaken. De verkoopprijs ligt boven de herbouwwaarde en de schaarste aan woonruimte neemt af door extra aanbod van het overlijden van de babyboomers. Voorbeelden hiervan zijn al zichtbaar in de krimpgemeentes van onverkoopbare woningen. Wanneer er niets gedaan wordt aan hypotheekrenteaftrek zal de bankencrisis op termijn overslaan naar een vastgoedcrisis.

Mogelijke korte termijn oplossing voor het afbouwen van financiële lucht in de vastgoedsector zijn:
a) Hypotheekrente verhoging niet meer voor rekening van de staat laten komen door het invoeren van een maximaal hypotheekbedrag of rentepercentage.
b) De spaarverzekering in belasting BOX I ( Kapitaal Eigen Woning - KEW) eerst salderen met de hypotheekschuld voordat de hypothekenaftrek wordt toegestaan. Waarmee een annuïteitlening wordt nagestreefd.
c) Het vermogen in BOX III salderen met de hypotheekschuld in BOX I waardoor uitsluitend nog het saldo van schuld en bezittingen in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek.

De overdrachtsbelasting van 6% vervangen door een persoonsgebonden eigen woning BTW van 6%

De hypotheekrenteaftrek is een paradox tussen de economische groei op korte termijn versus de economische beperking op langere termijn door extra aanbod van koopwoningen na 20 jaar.

Een eigen woning met marktwaarde van 365.000 euro en herbouwwaarde 212.500 euro (inclusief eigengrond) zal na 20 jaar gemiddeld verlies maken. (365000-212500)/20 = 7620 euro per jaar zonder inflatie. Om het verlies te beperken zal de jaarlijkse looninflatie 2,741% moeten zijn.

Arnoud Bosch is sinds 1970 zelfstandig financieel adviseur van leningen en hypotheken. Hij specialiseerde zich vanaf het begin in het adviseren op basis van vergelijkingen van de diverse aanbieders van kredieten en hypotheken. Gaandeweg zag hij dat de politiek zich vastbeet in ideeën over vergrijzing en de hypotheekrenteaftrek die de oplossing niet dichterbij brengen. En zo is het idee geboren hier eens grondig studie van te maken. De resultaten zijn samengevat in het rapport "Nederland (ver)deelt beter?"

Het rapport is beschikbaar op www.vdab.nl/content/archief.htm

Zie ook www.H-woord.eu en www.examens-wft.nl