Koningshuis levert Nederland vorstelijk rendement op


AMSTERDAM, 20100527 -- In de afgelopen periode is er heel veel aandacht besteed aan de kosten van het koningshuis in Nederland. Maar over de opbrengsten horen we zelden of nooit. De in Amsterdam gevestigde vermogensbeheerder Wijs & van Oostveen heeft een inventarisatie gemaakt. En wat blijkt? Het koningshuis levert ons land een vorstelijk rendement op.

Vorig jaar heeft een ambtelijke werkgroep, onder leiding van Gerrit Zalm, berekend dat het koningshuis ons jaarlijks 110 miljoen euro kost. Maar de opbrengsten bedragen 4 tot 5 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Harry van Dalen, verbonden als professor economie aan de Universiteit van Tilburg.

De opbrengsten worden gegenereerd op verschillende manieren. Ten eerste is er de zogenoemde `vertrouwensbonus'. Vanwege de stabiliteit van ons koningshuis zullen buitenlandse bedrijven eerder geneigd zijn om hier zaken te doen.

Ten tweede worden de opbrengsten gegenereerd door deelname van het Koninklijk Huis aan handelsmissies naar het buitenland. Hierdoor krijgen deze meer uitstraling en krijgen Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven extra aandacht. Volgens het ministerie van Economische Zaken leveren de handelsmissies zo'n 200 miljoen euro per jaar op.

Tot slot is koningin van niet te onderschatten waarde in termen van Holland-promotie, zowel buiten de landsgrenzen als daarbinnen. Het `merk Beatrix' benadert miljardenmerken als Heineken en Philips.





Ingezonden persbericht