Universiteit van Amsterdam

Historici over kunst en architectuur van Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden Congres Geschiedenis

donderdag 27 mei 8.30 uur - zaterdag 29 mei 16.45 uur Eens in de vier jaar organiseren de Historians of Netherlandish Art (HNA) een internationaal congres. Dit jaar vindt het onder de titel Crossing Boundaries voor het eerst plaats in Nederland, aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens het congres presenteren ruim 260 kunsthistorici en deskundigen uit de kunstsector nieuwe onderzoeksresultaten.

In vijftien thematische sessies met lezingen en in zestien workshops discussiëren de deelnemers over onderwerpen die het onderzoek op dit moment beheersen. De onderwerpen zijn onder meer: architectuur in Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden; relaties tussen Noord- en Zuid-Nederlandse kunst; economische aspecten van het kunstbedrijf en sociale netwerken; Nederlandse kunst in Azië, Afrika en de beide Amerika's; de wisselwerking met andere Europese landen; kunsttheorie in de Gouden Eeuw; schildertechnieken; het verzamelen; en de presentatie in internationale musea.


Locatie en informatie
Het congres vindt plaats op verschillende locaties: het Amsterdams Historisch Museum, het Rembrandthuis, het Rijksprentenkabinet, de Oudemanhuispoort en de Aula van de UvA.