Lezing door Mary Catherine Hilkert over Edward Schillebeeckx


NIJMEGEN, 20100503 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting Edward Schillebeeckx organiseren een lezing over de beroemde Nijmeegse theoloog Edward Schillebeeckx. De Amerikaanse hoogleraar en Schillebeeckx-kenner Mary Catherine Hilkert geeft een inleiding over de inhoud en betekenis van de theologie van Schillebeeckx en legt uit hoe hij haar leven en haar werk heeft beïnvloed. De avond is in het Engels. De lezing vindt plaats op donderdag 27 mei 2010 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/hilkert

Een gevleugelde uitspraak van Schillebeeckx (1914 - 2009) is "God is ieder moment nieuw". God trekt zich het lot van mensen aan, vooral van mensen in de marge. De kerk moet daarom een kerk zijn van en voor mensen, en de theologie hoort geïnspireerd te worden door de actualiteit.

Na de lezing vertellen de theologen Ellen van Wolde en Erik Borgman hoe zij vormgeven aan de de erfenis van Schillebeeckx: Borgman legt de nadruk op een politiek geëngageerde benadering en Ellen van Wolde op een kritisch wetenschappelijke invalshoek. In het werk van Schillebeeckx waren deze perspectieven steeds verenigd, maar dat werd hem niet altijd in dank afgenomen.

Sprekers
Professor Catherine Hilkert is hoogleraar Systematische theologie aan de University of Notre Dame (VS) en gasthoogleraar aan de Faculteit der Theologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij schreef onder andere Nieuwe paden in een oude tuin (Tijdschrift voor Theologie, 2010 - themanummer over Edward Schillebeeckx), en The Praxis of the Reign of God: An Introduction to the Thought of Edward Schillebeeckx (2002).
Prof.dr. Erik Borgman is hoogleraar Theologie van de religie, in het bijzonder het christendom aan de Universiteit van Tilburg.
Prof.dr. Ellen van Wolde is hoogleraar Exegese van het Oude Testament en bronteksten van het jodendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof.dr. Ben Vedder is decaan van de Faculteit der Theologie. Hij spreekt het openingswoord.
Dr. Stephan van Erp, docent Systematische theologie, is de gespreksleider

Deelnemen
Deelname ¤ 7,50 | medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 5,- | studenten RU en scholieren gratis. Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/hilkert Bij verhindering blijft de betalingsverplichting bestaan. info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp


Meer informatie en inschrijven www.ru.nl/sp/hilkert





Ingezonden persbericht