Eerste IPv6 Workshop voor Beslissers


Samenwerkingsverband informeert in één middag over implicaties nieuwe Internet protocol

APELDOORN, 20100511 -- Op 27 mei aanstaande organiseert het samenwerkingsverband `IPv6 Workshops' een IPv6 Workshop voor Beslissers. Deze middagworkshop is de eerste in zijn soort, en richt zich met name op managers en eigenaren in het MKB. Waar de bestaande trainingen gericht zijn op technici en ICT'ers, is het uitgangspunt bij deze workshop het aanreiken voor de kennis voor het inschatten van de impact van IPv6 op organisaties en het maken van een aansluitende IPv6 planning.

IPv6 is het nieuwe internet protocol. Het gaat het huidige IPv4 protocol, waarvan de adressen in 2011 opraken, vervangen. Van de IPv4 adressen, waarmee het aantal mogelijke adressen 4,3 miljard is, is nog minder dan 8% beschikbaar. Van alle overwogen alternatieven is IPv6 de enige serieuze oplossing. IPv6 biedt een nagenoeg oneindige hoeveelheid adressen, welke nodig zijn voor nieuwe gebruikers, nieuwe apparaten en nieuwe toepassingen. Vooral de groei van het aantal mobiele apparaten maakt dat de adressen snel opraken. Naast PC's, servers, websites, email-hosts, en printers hebben e-readers, iPads, Blackberry's en ook steeds meer auto's en huishoudelijke apparaten IP adressen. Om de overgang van IPv4 naar IPv6 op een beheerste manier te maken, is het van belang dat op tijd wordt begonnen met de planning.

De IPv6 Workshop voor beslissers gaat in op de beleidsaspecten en de keuzes die bij de planning moeten worden gemaakt. Er is een veelheid aan technieken en strategieën voor de adoptie van IPv6 in een bestaand netwerk. De keuzes die hierbij gemaakt worden, kunnen een grote impact hebben op de beschikbaarheid van de ICT infrastructuur. Ook kan er een sterke relatie zijn met bestaande projecten. In dat geval is er een mogelijkheid de integratie van IPv6 met minimale inspanning en kosten uit te voeren.

De Workshop zal gegeven worden door Joost Tholhuijsen en Sander Steffann. Meer informatie is te vinden op www.ipv6-workshops.nl. Op deze site kan ook rechtstreeks worden geboekt.

Over Joost Tholhuijsen

Joost Tholhuijsen is een netwerkspecialist. Tussen 1989 en 1999 was hij Telecom Manager bij BP waar hij onder andere netwerken samenvoegde en daarbij migreerde naar het toen opkomende IPv4 protocol. Vanaf 2000 is hij Consultant voor Verizon Business.
Sinds 2008 richt hij zich vanuit Tholhuijsen Consultancy op projectleiding en consultancy voor telecommunicatie en netwerken. Vanaf 2009 is hij gespecialiseerd in IPv6. Joost Tholhuijsen is lid van de Nederlandse IPv6 Task Force, waar hij verantwoordelijk is voor de subgroep Decentrale Overheid.

Over Sander Steffann

Sander Steffann is een ICT specialist, afgestudeerd in de Technische Informatica aan de Universiteit Twente. Sinds 1995 heeft hij zich verdiept in alle aan het Internet gerelateerde technologie. Door de jaren heen is hij onder andere verantwoordelijk geweest voor het opzetten van een Internet Service Provider netwerk, het automatiseren van bedrijfsprocessen, serverbeheer en netwerkbeveiliging. Van mei 2008 tot en met februari 2010 is hij werkzaam geweest als Senior Internet Engineer bij Max.nl waar hij zich bezig hield met het ontwerpen en ontwikkelen van internetapplicaties.
Sinds maart 2010 is hij zelfstandig ondernemer en richt hij zich op het adviseren van organisaties over netwerkarchitectuur en de invoering van IPv6. Sander Steffann is lid van de Nederlandse IPv6 Task Force, waar hij verantwoordelijk is voor de subgroep ISPs/Telecom.
Hiernaast is hij sinds mei 2007 vice-voorzitter van de RIPE Address Policy werkgroep. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleid omtrent de uitgifte van IP adressen in Europa, het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet Unie.


Tholhuijsen Consultancy