Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Arnhem, 8 april 2010

De geest moet waaien - nieuw festival voor het gesproken woord in Arnhem

Arnhem wordt verrijkt met een groots festival voor het gesproken woord, van 27 t/m 30 mei 2010. De eerste editie pakt meteen uit met klinkende namen als Spinvis, Jan Siebelink, Tommy Wieringa, Ramsey Nasr, Herman Brusselmans, Abdelkader Benali, Wilfried de Jong, Franca Treur, Christiaan Weijts, Annelies Verbeke, Martin Fondse, Daily Bread¸ Bunny Bonanza's, Luc de Vos en Ernest van der Kwast.

De nieuwe tentoonstellingsplaats Showroom is het festivalhart, maar De geest moet waaien verspreidt zich door de stad en is ook te vinden in Huis Oostpool, hogeschool voor de kunsten ArtEZ, Theater aan de Rijn, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Schouwburg Arnhem, Posttheater en Focus Filmtheater. Verwacht hier late night shows, inspirerende schrijversgesprekken, literaire lunches, kersverse popsongs, symposium creative writing, expositie, film en theater.

De organisatie van het festival is in handen van Literair Productiehuis Wintertuin. Het festival is het resultaat van de tweedeling van het Wintertuinfestival, voorheen tegelijkertijd in Nijmegen én Arnhem. Voortaan vindt in Nijmegen het Wintertuinfestival plaats, in de laatste week van november, en in Arnhem De geest moet waaien, in de laatste week van mei.

Het programma:

Donderdag 27 mei

In Showroom kan geluncht worden met een Broodje Aap: sterke, literaire verhalen van jonge schrijvers. Jan Siebelink en Franca Treur gaan er tijdens een literair avondprogramma - vlak na Pinksteren - met elkaar in gesprek over religie en geest. Gespreksleider: Marcel Rözer. De geest moet waaien maakt tevens een uitstapje naar de Stadsschouwburg voor een Bo-etry Jam: een jamsessie tussen dichters en jazzmuzikanten onder leiding van Bo van de Graaf.

Vrijdag 28 mei

Op hogeschool voor de kunsten ArtEZ wordt een symposium gehouden over creative writing, met onder meer Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Erik Lindner en Alfred Schaffer. In Showroom kan men weer terecht voor een Broodje Aap, en 's avonds voor een festivalavond met onder meer Herman Brusselmans, Wilfried de Jong, Luc de Vos, Daily Bread, Ernest van der Kwast, Christiaan Weijts, Walter van den Berg, Dimitri Antonissen, Tom Pintens, Jaap van Keulen, Els Moors, Pim te Bokkel, Marcel van Roosmalen en Bunny Bonanza's.

Zaterdag 29 mei

Deze dag staat in het teken van Johnny van Doorn, the selfkicker. Spinvis ontvangt de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren van 2010. Een terechte onderscheiding voor een podiumperformer die met gebruik van de Nederlandse taal een prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre heeft opgebouwd. Na een Broodje Aap start vanuit Showroom een parade naar het Johnny van Doornplein voor een kranslegging. Het eerbetoon aan Van Doorn mondt uit in een Memorial, met uiteraard Spinvis, en daarnaast optredens van Tommy Wieringa, Ingmar Heytze, Hans Dagelet, Hank the Knife and the Jets, Hanco Kolk en Bernd Ebbo Visser. De memorial begint in Huis Oostpool en wordt na middernacht voortgezet in Theater aan de Rijn met o.m. Martin Fondse en Jaap Blonk.

Zondag 30 mei

In Showroom verzorgt Ramsey Nasr de literaire lunch van deze laatste festivaldag. In het Museum voor Moderne Kunst de poëzievoorstelling Nu u!, met Astrid Lampe, Mark Boog, F. Starik, Ruben van Gogh en Tsead Bruinja. De Literaire Prijs van de provincie Gelderland wordt uitgereikt in het Posttheater. Met een poëzietrolleybus kunnen liefhebbers ook naar poëziefestival Het Park Vertelt in Oosterbeek.

Arnhem, 27 t/m 30 mei 2010

Meer informatie en programmaboekje aanvragen: www.degeestmoetwaaien.nl