Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


27/5

Dubbelpromotie 'Thyroid disease and haemostasis'


Alessandro Squizzato: 'Thyroid disease and haemostasis. A relationship with clinical implications?'
Promotores zijn prof.dr. H.R. Büller, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het bijzonder de vasculaire geneeskunde, en prof.dr. Walter Ageno, hoogleraar Inwendige Geneeskunde (Universiteit van Insubria, Varese, Italië). Co-promotores zijn dr. V.E.A. Gerdes (Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam), dr. D. Brandjes, (Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam) en dr. S.C. Cannegieter (LUMC). Het proefschrift handelt over de relatie tussen schildklierziekte, hemostase en klinische manifestaties van trombose en bloedingen. In verschillende studies bewees Squizzato dat een teveel aan schildklierhormoon leidt tot een verhoging van stollingseiwitten en remming van fibrinolyse (het tegenovergestelde van bloedstolling). Oplopende concentraties schildklierhormoon vormen een risicofactor voor het ontstaan van veneuze trombose. Zowel patiënten met een te snel werkende schildklier als patiënten met een te traag werkende schildklier die recent zijn gestart met medicatie om schildklierhormoon aan te vullen, hebb
en een verhoogd risico op veneuze trombose. Twee pilotstudies leveren aanwijzingen dat schildklieraandoeningen ook de instelling op antistollingsmedicatie beïnvloeden. Dubbelpromotie met Bregje van Zaane (zie hierna).
Tijd: 10.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.





Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam