Ingezonden persbericht


Persbericht, 30 maart 2010

De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al

27 mei - 17 oktober 2010

Op 27 mei 2010 opent in Museum De Paviljoens de eerste groepstentoonstelling in het kader van het meerjarige project De Nederlandse identiteit? De Nederlandse kunstgeschiedenis van de jaren zestig tot nu met werk van de kunstenaars Marien Schouten (Andel, 1956), Job Koelewijn (Spakenburg, 1962) en David Jablonowski (Bochum, 1982). Met De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al wil Museum De Paviljoens parallelle geschiedenissen in de Nederlandse kunst na 1960 zichtbaar maken.

De titel van het project is ontleend aan de kunsthistorische publicatie De Nederlandse identiteit in de kunst na 1945, die in 1984 verscheen bij de gelijknamige tentoontstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. In dit boek werden internationale ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst getoond en werd geprobeerd het Nederlandse karakter / de kenmerkende Nederlandse elementen) daarin te benoemen. Waar in deze publicatie gekozen is voor overzichtelijkheid (door de indeling in groepen en stromingen) wil Museum De Paviljoens met De Nederlandse identiteit? een meerstemmig en meerduidig geluid laten horen.

et al
Elk verhaal over (kunst)geschiedenis is een constructie. In de tentoonstellingen binnen het project het De Nederlandse identiteit? toont Museum De Paviljoens een selectie kunstenaars en en kunstwerken van waaruit het grotere netwerken en verschillende verhaallijnen in de recente kunstgeschiedenis worden aangekaart worden. Een integraal onderdeel van dit project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstenaars, inspiratiebronnen, kunstwerken, tentoonstellingsmakers, tentoonstellingen, publicaties, verzamelaars, gebeurtenissen, instituten en steden. Deze mapping wordt tot de eindmanifestatie in het najaar van 2012 steeds verder uitgebreid en ondergaat continu perspectiefwisselingen. Een integraal deel van het project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstwerken, personen, instituten en plaatsen aan de hand van de getoonde kunstenaars. Dit netwerk wordt tot de eindmanifestatie van het project in 2012 steeds verder uitgebreid en ondergaat continu perspectiefwisselingen.

De Nederlandse identiteit?

Non-lineair editing: it's an ongoing process!
In 2002 legde legde Macha Roesink, useum De Paviljoens met de tentoonstelling Nonlinear E Editing, haar eerste tentoonstelling als directeur van Museum De Paviljoens, de basis voor de toekomstigeverdere programmering. Met deze term uit de filmwereld benadrukt De Paviljoens dat nieuwe/ andere feiten en (invalshoeken? en ) zienswijzen leiden tot andere interpretaties van de (kunst)geschiedenis (en de relatie tot het heden). De geschiedenis kan steeds opnieuw geredigeerd worden. Ditit principe is leidend in het project De Nederlandse identiteit? De Nederlandse kunstgeschiedenis van de jaren zestig tot nu.

De Nederlanse identiteit?
Met De Nederlandse identiteit? wil Museum De Paviljoens parallelle geschiedenissen in de Nederlandse kunst na 1960 zichtbaar maken. Maatschappelijke ontwikkelingen als migratie, interculturaliteit, new towns en de (post)koloniale geschiedenis van Nederland in een internationaal perspectief spelen hierbij een belangrijke rol. Een integraal onderdeel van dit project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstenaars, inspiratiebronnen, kunstwerken, tentoonstellingsmakers, tentoonstellingen, publicaties, verzamelaars, gebeurtenissen, instituten en steden. Deze mapping wordt tot de eindmanifestatie van het project in het najaar van 2012 steeds verder uitgebreid en ondergaat continu perspectiefwisselingen. De titel van het project is ontleend aan de kunsthistorische publicatie De Nederlandse identiteit in de kunst na 1945, die in 1984 verscheen onder redactie van Geurt Imanse bij de gelijknamige tentoontstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. (In 2012 mondt dit project uit in een manifestatie en een publicatie in samenwerking met diverse andere instituten.)

Lezing Joep Leerssen 27 mei 2010 20.00 uur
Een labyrint waarin de tijd verdwaaltd: kunst en identiteit Aansluitend aan de opening van De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al geeft geeft Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese lLetteren aan de UvA en specialist op het gebied van imagologie en het denken over nationale identiteit een lezing in het auditoriumde nieuwe zaal van de nieuwe bibliotheek invan Almere. w. ww.leerssen.nl

De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al 27 mei - 17 oktober 2010

Museum Persbericht 7 mei 2010
De Paviljoens,
Almere De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al
www.
depaviljoens.nl 27 mei - 17 oktober 2010
Op 27 mei 2010 opent in Museum De Paviljoens de eerste Beeld beschikbaar op groepstentoonstelling in het kader van het project De Nederlandse identiteit? afspraak met werk van de kunstenaars Marien Schouten (Andel, 1956), Job Koelewijn (Spakenburg, 1962) en David Jablonowski (Bochum, 1982). Met De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al Meer informatie wil Museum De Paviljoens parallelle geschiedenissen in de Nederlandse kunst Ciska Borsboom na 1960 zichtbaar maken.
Communicatie & PR
et al
Annick Kleizen Elk verhaal over (kunst)geschiedenis is een constructie. In de tentoonstellingen Curator
tentoonstellingen binnen het project De Nederlandse identiteit? toont Museum De Paviljoens een selectie kunstenaars en kunstwerken van waaruit netwerken en verschillende communicatie@ verhaallijnen in de recente kunstgeschiedenis worden aangekaart. Een integraal depaviljoens.nl onderdeel van dit project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstenaars, inspiratiebronnen, kunstwerken, tentoonstellingsmakers, Museum De tentoonstellingen, publicaties, verzamelaars, gebeurtenissen, instituten en steden. Paviljoens Deze mapping wordt steeds verder uitgebreid en ondergaat continu Odeonstraat 3 perspectiefwisselingen.
1325 AL Almere
t. 036-5450400 Nonlineair editing: it's an ongoing process! www.depaviljoens.nl
In 2002 legde Macha Roesink met Nonlinear Editing, haar eerste tentoonstelling als It's an ongoing directeur van Museum De Paviljoens, de basis voor de toekomstige process! programmering. Met deze term uit de filmwereld benadrukt De Paviljoens dat andere invalshoeken en zienswijzen leiden tot andere interpretaties van de (kunst)geschiedenis en de relatie tot het heden. De geschiedenis kan steeds Opening opnieuw geredigeerd worden. Dit principe is leidend in het project De Nederlandse De Nederlandse identiteit?.
identiteit? Marien
Schouten, Job De Nederlanse identiteit?
Koelewijn, David Met De Nederlandse identiteit? wil Museum De Paviljoens parallelle Jablonowski et al
Donderdag 27 mei geschiedenissen in de Nederlandse kunst na 1960 zichtbaar maken. 2010 17.00 ­ 19.00 Maatschappelijke ontwikkelingen als migratie, interculturaliteit, new towns en de Door Ulrich Loock (post)koloniale geschiedenis van Nederland in een internationaal perspectief spelen hierbij een belangrijke rol. Een integraal onderdeel van dit project is een Lezing Joep Leerssen mapping van bijzondere en belangrijke kunstenaars, inspiratiebronnen, Donderdag 27 mei kunstwerken, tentoonstellingsmakers, tentoonstellingen, publicaties, verzamelaars, 2010 20.00 uur gebeurtenissen, instituten en steden. Deze mapping wordt tot de eindmanifestatie Locatie: de nieuwe van het project in het najaar van 2012 steeds verder uitgebreid en ondergaat bibliotheek Almere continu perspectiefwisselingen. De titel van het project is ontleend aan de kunsthistorische publicatie De Nederlandse identiteit in de kunst na 1945, die in Open 1984 verscheen onder redactie van Geurt Imanse bij de gelijknamige Ma en di op afspraak
Wo t/m zo 12.00 ­ tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. 17.00 uur
Lezing Joep Leerssen 27 mei 2010 20.00 uur
Een labyrint waarin de tijd verdwaalt: kunst en identiteit Aansluitend aan de opening van De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al geeft Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese letteren aan de UvA en specialist op het gebied van imagologie een lezing in de nieuwe zaal van de nieuwe bibliotheek in Almere. www.leerssen.nl De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al 27 mei - 17 oktober 2010
David Jablonowski et al

De Nederlandse identiteit? Moniek Toebosch, Alicia Framis, Jennifer Tee, Gabriel Lester et al 30 oktober 2010 - 11 april 2011 Gabriel Lester et al