Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 26 mei 2010

Werkzaamheden kruispunt A12 in Londerzeel/Westrode (Meise): laatste fase

Op donderdag 27 mei gaat de herinrichting van het kruispunt van de A12, de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg de laatste fase in. Om de hinder voor het verkeer te beperken, zal de aannemer enkel 's nachts werken. Tijdens de spitsuren blijven er op de A12 drie versmalde rijstroken open voor het verkeer, overdag buiten de spitsuren twee, en 's nachts slechts een versmalde rijstrook. Tot en met 4 juni zullen de versmalde rijstroken van elkaar gescheiden zijn door tijdelijke markeringen. Al die tijd zal er in de werfzone een snelheidsbeperking van 70 km/u gelden. Volgens de huidige timing wordt het vernieuwde kruispunt op vrijdag 4 juni opnieuw in gebruik genomen. Het vernieuwde kruispunt is aanzienlijk veiliger voor het verkeer.

Asfalteren is onmogelijk bij regenweer. Als het regent, schuift de timing op.

Nieuwe toplaag

De aannemer zal in deze laatste fase van de herinrichting op het wegdek een nieuwe toplaag (bovenste asfaltlaag) aanleggen. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag schraapt hij de bestaande toplaag af en tijdens de nachten van maandag (31 mei) op dinsdag (1 juni) en van dinsdag (1 juni) op woensdag (2 juni) wordt de nieuwe asfaltlaag aangelegd.

Veiliger afslagbewegingen

In de eerste week van juni worden ook de nieuwe verkeerslichten op het kruispunt geplaatst. Die worden zodanig aangepast, dat het verkeer voortaan voldoende 'groentijd' zal hebben om op een veilige manier de afslagbewegingen naar links te maken.

Een veiliger kruispunt

Het kruispunt van de A12, de Kerkhofstraat (Londerzeel) en de Londerzeelsesteenweg was een van de gevaarlijke kruispunten die het Agentschap Wegen en Verkeer herinricht in Vlaams-Brabant. Door de ligging van de Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg, was de oppervlakte van het kruispunt te groot en was de afstand die zachte weggebruikers moeten afleggen om het kruispunt over te steken te groot.

De Kerkhofstraat en de Londerzeelsesteenweg werden zo omgelegd, dat ze beiden recht tegenover elkaar en loodrecht op de A12 toekomen. Daardoor is het kruispunt nu 'compacter' en veel veiliger.

Het kruispunt werd heringericht door Wegebo nv.. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 1.478.500 euro (incl. btw).