Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 26 mei

Congres WMO en Welzijn Nieuwe Stijl 2010

De Wet maatschappelijke ondersteuning, opvolger van de Welzijnswet, bestaat nu drie jaar. Uitgangspunten als actief burgerschap, ketensamenwerking en de nieuwe welzijnswerker kunnen inmiddels op brede erkenning rekenen. Donderdag 27 mei vindt het Congres WMO en Welzijn Nieuwe Stijl 2010 plaats op locatie NBC Blokhoeve in Nieuwegein. Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris van VWS, nog altijd kritisch over de prestaties van gemeenten en werkveld. De centrale vraag tijdens het WMO is dan ook: "Hoe effectief, betaalbaar en cliëntgericht is de WMO?".

Actuele trends
Hoe goed presteren gemeenten en instellingen werkelijk in 2010? En wat kan er beter? De WMO draagt eraan bij dat alle burgers kunnen participeren in de maatschappij, zegt het ministerie van VWS. Maar werkt het ook echt zo? Deze en andere vragen komen uitgebreid aan bod tijdens het congres. Onder leiding van Pieter Hilhorst, politicoloog en columnist van de Volkskrant, leert de bezoeker alles over het meerjaren programma Welzijn Nieuwe Stijl, de actuele trends binnen gemeenten en effectieve methoden van cliëntenparticipatie. Programma
Tijdens deze dag zal er een variërend aantal sprekers de revue passeren, worden er kritische vragen gesteld en is er uitgebreid de mogelijkheid om te debatteren. Hieronder een kleine vooruitblik op het programma.
* Opening en inleiding door dagvoorzitter Pieter Hilhorst
* Bert Holman (Implementatie Wmo, ministerie VWS) WMO 2010: de stand van zaken:
* Wat zijn de verwachtingen voor 2010?

* Campagne Welzijn Nieuwe Stijl

* Verbeterpunten in relaties gemeente-instellingen
* Inleiding door Jos van der Lans, journalist en publicist
* Welzijn Nieuwe Stijl vraagt om andere professionals:
* Het einde van de welzijnswerker

* De wederopstanding van de sociaal werker

* De ontsnapping aan de bureaucratie

* De burger als collega

* Debat: Hoe overleeft de Wmo de crisis? Met onder meer Anouchka van Miltenburg (VVD)*, Renske Leyten (SP)* en Agnes Wolbert (PvdA)*
* Wat zijn de gevolgen van mogelijke bezuinigingen op de Wmo?
* Hoe zijn deze bezuinigingen op te vangen?

* Moet de gemeente stoppen met aanbesteden?
Het programma is dagvullend en tegen betaling voor iedereen toegankelijk. Abonnees van Zorg + Welzijn krijgen korting op de toegangskaarten. Meer informatie met betrekking tot de inhoud van dit programma en de kosten is te vinden via de website www.elseviercongressen.nl. (* mits er geen kamervergadering is)

Noot voor de redactie (