Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NEDERLANDSE PREMIÈRE IN ARNHEMS DIERENPARK

Theatergroep The Lunatics en Out of Hand Theater (USA) baseren internationale voorstelling op waar gebeurd koningsdrama chimpansees

Donderdag 27 mei om 22.00 uur vindt op het terrein van het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo de Nederlandse première plaats van het theaterstuk 'Hominid'. Na een succesvolle Europese première in Detmold (Duitsland) strijkt het internationale gezelschap neer in Arnhem, waar de voorstelling zijn inspiratiebron vindt. Eind jaren zeventig ontvouwt zich een koningsdrama in de chimpanseekolonie van Burgers' Zoo dat niet zou misstaan in een toneelstuk van William Shakespeare. Moord, bedrog en verraad: niets menselijks is de intelligente mensapen vreemd.

Koningsdrama chimpansees
Eind jaren zeventig is primatoloog Frans de Waal ooggetuige van een sluwe coup in de chimpanseegroep. Samenzwering, intriges en verraad van twee ondergeschikte chimpansees, de jonge man Nikkie en de oude sluwe vos Yeroen, kosten leider Luit niet alleen het leiderschap van de groep, maar uiteindelijk zelfs zijn leven. Zonder de heimelijke steun van Yeroen zou Nikkie echter kansloos geweest zijn. De Waal beschrijft het drama haarfijn in zijn boek Chimpansee Politiek, dat de inspiratiebron voor 'Hominid' vormt.

Praktische informatie
Theatergroep The Lunatics uit Utrecht geeft in coproductie met het Amerikaanse Out of Hand Theater van 27 tot en met 30 mei en van 3 tot en met 5 juni in totaal zeven voorstellingen van het koningsdrama 'Hominid' op het terrein van Burgers' Zoo. De voorstellingen beginnen om 22.00 uur en zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de websites www.lunatics.nl en www.burgerszoo.nl. Naast toegangskaarten voor de voorstelling, kunnen bezoekers ook kiezen voor een speciaal Burgers' Zoo Arrangement inclusief diner, toelichting bij de chimpanseegroep en andere extra's.