Lezing: Nederland en België gescheiden in de jaren 1830-1839


Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder (Maastricht) organiseert lezing op 27 mei 2010

MAASTRICHT, 20100430 -- Ooit hoorden Nederland en België bij elkaar, er volgde een scheiding, door het nieuwe Europa komen we steeds dichter tot elkaar. De Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder organiseert op donderdag 27 mei 2010 een lezing onder de titel `De scheiding van Nederland en België (1830-1839) en de betekenis tot op de dag van vandaag'. De lezing wordt gegeven door de historicus dr. G.J.B. Verbeet. Hij is van deze periode de kenner bij uitstek. Aanvang lezing: 20.00 uur. Locatie: kantine Voetbalvereniging RKSV Leonidas-Wolder, Heukelommerweg, Maastricht-Wolder. Toegang is gratis.

Dr. Verbeet was van 1964-1987 directeur van het MEAO-St. Servaascollege in Maastricht. In 1978 promoveerde hij te Nijmegen tot doctor in sociale en economische geschiedenis op een proefschrift getiteld "Limburg op de tweesprong. Welvaart en politiek dilemma in de jaren 1815 tot 1840". Dat werd al gauw een standaardwerk voor deze periode. Dr. Verbeet heeft een aantal publicaties op zijn naam staan en geeft nog regelmatig lezingen over diverse historische onderwerpen.

De Belgische Omwenteling en de scheiding
De Belgische Revolutie, Belgische Opstand of Belgische Omwenteling is de burgerlijke revolutie in 1830 tegen koning Willem I die tot de onafhankelijkheid van België heeft geleid. De crisis stond niet op zichzelf. In heel Europa ontstond een weerstand tegen de autoritaire restauratieregimes van na het Congres van Wenen in 1815. Na de Julirevolutie van 1830 in Frankrijk kwamen ook de Polen in opstand tegen de Russen, de Italianen tegen de Oostenrijkers en de Ieren tegen de Engelsen.
Ook Willem I had een autoritaire regeerstijl. Zo voortvarend als hij de economie stimuleerde, zo conservatief was zijn politiek. In bestuur en hoge legerposten waren de Belgen zwaar ondervertegenwoordigd, hoewel ze een groter deel van de bevolking en het leger uitmaakten. De taaldwang zorgde voor de nodige weerstand in het zuiden, waar niet alleen Wallonië Franssprekend was, maar ook de hogere bourgeoisie in Vlaanderen. De katholieken, die de meerderheid van de bevolking uitmaakten, eisten vrijheid van onderwijs en godsdienst en de nieuw liberalen hadden bezwaren tegen de regeerstijl van Willem I. Dit leidde tot het Monsterverbond en uiteindelijk de Belgische afscheiding. Een opvoering van de opera La Muette de Portici (De Stomme van Portici) van Daniel Auber op 25 augustus 1830 lokte een opstand van de Franstalige burgerij uit, gevolgd door volksrumoer. Het regeringsleger reageerde, maar was niet voorbereid op een guerrillaoorlog in de nog middeleeuwse straten van de steden. Na gevechten her en der geraakte het leger in ontbinding en werd het bijna geheel uit de zuidelijke provincies verdreven.
Het Voorlopig Bewind riep op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid uit van de Zuidelijke Nederlanden onder de naam België. Het Nationaal Congres besloot om van België een koninkrijk te maken met als eerste koning Leopold van Saksen-Coburg-Gotha.

Dr. Verbeet neemt ons uitgebreid mee terug naar de tijd van de afscheiding. Daarnaast zal hij stilstaan bij het Verdrag van Maastricht en de verschillende overeenkomsten met de Belgische Omwenteling. De tijd rond de Belgische Omwenteling is voor de beide Limburgen historisch gezien een belangrijke periode te noemen.

Nadere informatie:
secretariaat.heemkundewolder@gmail.com
of telefonisch bij Christina de Jong, tel. 043-347 81 29

www.heemkundewolder.nl
Maastricht-Wolder, april 2010





Ingezonden persbericht