Commerciële productie van biobrandstof uit cellulose in stroomversnelling in China

COFCO, Sinopec en Novozymes bouwen tegen 2011 demonstratiefaciliteit voor biobrandstof

PEKING--(BUSINESS WIRE)-- 20100527 --

Vandaag hebben Novozymes, wereldmarktleider in bio-innovatie, COFCO, toonaangevend producent en leverancier van verwerkte landbouwproducten, en Sinopec, ‘s werelds op twee na grootste olieraffinaderij, een Memorandum van overeenstemming getekend met betrekking tot de volgende stappen in de vercommercialisering van biobrandstof uit cellulose in China. Als onderdeel van de overeenkomst zullen COFCO en Sinopec een demonstratiefabriek voor cellulose-ethanol bouwen die door Novozymes zal worden voorzien van enzymen. De nieuwe fabriek zal in het derde kwartaal van 2011 operationeel worden en zal per jaar drie miljoen Amerikaanse gallons bio-ethanol van maïsstro produceren. In februari heeft Novozymes het nieuwe Cellic® CTec2 op de markt gebracht, een enzymproduct dat de biobrandstofindustrie in staat stelt cellulose-ethanol te produceren tegen een prijs die kan concurreren met benzine en gewone ethanol.

“In 2009 hebben we deze samenwerking in China gevormd om biobrandstof te ontwikkelen van landbouwafval; vandaag zijn we weer een stap dichter bij het produceren van commerciële hoeveelheden”, aldus Michael Christiansen, President van Novozymes China. “Met benzineprijzen die schommelen rond de $4 per gallon in China, bevestigen bedrijven in het hele land opnieuw hun belofte tot het investeren in de ontwikkeling van schone, alternatieve brandstoffen.”

De grootste demonstratiefabriek in China

De nieuwe fabriek zal de grootste demonstratiefaciliteit van China zijn die landbouwafval omzet in biobrandstof. China heeft een goede voorraad biomassa; er is alleen al meer dan 700 miljoen ton landbouwafval per jaar. Een onderzoek dat in 2009 is uitgevoerd door Novozymes en McKinsey heeft aangetoond dat China met het verwerken van landbouwafval tot ethanolbrandstof haar benzineconsumptie kan terugdringen met 31 miljoen ton tegen 2020, waardoor haar afhankelijkheid van geïmporteerd petroleum met 10% afneemt en er 90 miljoen ton minder CO2-uitstoot is. Hiermee zal de industrie direct 6 miljoen banen creëren, wat resulteert in een inkomensgroei van RMB 32 miljard – ongeveer $4,7 miljard – per jaar.

De verwachting is dat tegen 2020 het aantal auto’s in China zal zijn gestegen van de huidige 130 miljoen naar meer dan 200 miljoen. Dit zal leiden tot een aanzienlijke groei in de vraag naar voertuigbrandstof. Om te voldoen aan deze stijgende vraag heeft de Chinese overheid een ambitieus ontwikkelingsdoel voor bio-energie gesteld dat de productie van biobrandstof uit cellulose zal stimuleren.

Novozymes, wereldmarktleider op het gebied van industriële enzymen, heeft conversieprocessen en de ultramoderne enzymen ontwikkeld die nodig zijn voor het verwerken van landbouwafval tot biobrandstof uit cellulose.

COFCO is een toonaangevend producent en leverancier van verwerkte landbouwproducten. COFCO en Novozymes hebben de afgelopen drie jaar samengewerkt en als onderdeel van die overeenkomst runt COFCO een kleinschalige pilotfabriek die al drie jaar operationeel is. COFCO blijft de pilotfabriek runnen en haar kennis van het verwerken van graan en het produceren van biobrandstof bijdragen.

Sinopec is ‘s werelds op twee na grootste olieraffinaderij. Het bedrijf bezit ongeveer 30.000 tankstations en heeft een 60% aandeel in de Chinese markt voor geraffineerde olie.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Novozymes
Hoofdkantoor:
Johan Melchior, +45 44 46 0690
jmel@novozymes.com
of
Europa:
Annegrethe Jakobsen, +45 44 46 3050
agmj@novozymes.com
of
VS:
Paige Donnelly, 919-494-3209

pagd@novozymes.com

Ticker_symbol CSEBD:NZYMB
ISIN DK0010272129