Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

19-04-2010

Hans Clevers spreekt over hoop en vrees rond stamcellen

Stamcellen zorgen voor de ontwikkeling, verversing en reparatie van weefsel in het lichaam. Maar dezelfde stamcellen liggen ook aan de basis van kanker. In de twintigste David de Wied-lezing zal Hans Clevers bespreken wat de wetenschap heeft geleerd over stamcellen, en wat de beloften en gevaren zijn van stamceltherapie. De publiekslezing 'Stamcellen: hoop en vrees' vindt plaats op 28 mei 2010 in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. Hans Clevers (1957) studeerde geneeskunde en biochemie en promoveerde in 1985 aan de Universiteit Utrecht, waarna hij vier jaar als post-doc aan Harvard University werkte. In 1991 werd Clevers hoogleraar immunologie aan de Universiteit Utrecht. Bij het Hubrecht Laboratorium van de KNAW leidt Clevers de werkgroep WNT signaling and cancer. Clevers ontving in 2001 de Spinozapremie.

David de Wied-lezing De David de Wied-lezing bestaat twintig jaar. De lezing is vernoemd naar de neurofarmacoloog en voormalig KNAW-president prof.dr. David de Wied (1925-2004). Hij was van 1963 tot 1990 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waar hij het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen oprichtte. Hij verwierf nationaal en internationaal faam met zijn ontdekking dat neuropeptiden (kleine eiwitten) zorgen voor de informatieoverdracht tussen hersencellen. De David de Wied-lezing is in 1990 ingesteld ter ere van zijn afscheid. Jaarlijks verzorgt een (inter)nationaal vooraanstaand wetenschapper of hoogwaardigheidsbekleder de publiekslezing over een actueel maatschappelijk vraagstuk.

Toegangskaarten Toegangskaarten zijn aan te vragen via de Universiteit Utrecht die de lezing organiseert:http://www.uu.nl/daviddewied. Aanmelden is verplicht. Ook voor meer informatie over deze lezing en vorige David de Wied-lezingen kunt u op deze site terecht. De lezing vindt plaats op vrijdag 28 mei om 16.30 uur (ontvangst: 16.00 uur) in het Educatorium, Leuvenlaan 19 in Utrecht.