Maastricht University

Trefwoorden: volkorengraanbrood, zemelen, bioactieve samenstelling, antioxidant, ontsteking


Promotie mw. Nuria Mateo Ansón

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences


Promotor: prof.dr. A. Bast; co-promotores: dr. G.R. Haenen; dr. R. Havenaar, TNO Zeist.

Titel: "Bioactive compounds in whole grain wheat"
Vrijdag 28 mei 2010, 14.00 uur

Brood kan gezonder zijn! Het consumeren van volkoren producten kan hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en metabolisch syndroom voorkomen. Dat is het gevolg van bioactieve bestanddelen in volkorengraan, zoals antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. In dit proefschrift werd vastgesteld dat de verschillende onderdelen van een tarwekorrel sterk verschillen qua inhoud. De externe delen van de korrel, de zemelen en vooral de aleuron (eiwitstof) hebben de rijkste inhoud. Verwerking van vezelen in volkorenbrood verhoogde de waarden van bioactieve stoffen in bloed en urine van volwassenen. Deze dissertatie toont aan dat dagelijkse voeding zoals brood kan worden verbeterd met heilzame effecten.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.