Trefwoorden: volkorengraanbrood, zemelen, bioactieve samenstelling,
antioxidant, ontsteking
Promotie mw. Nuria Mateo Ansón
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotor: prof.dr. A. Bast; co-promotores: dr. G.R. Haenen; dr. R.
Havenaar, TNO Zeist.
Titel: "Bioactive compounds in whole grain wheat"
Vrijdag 28 mei 2010, 14.00 uur
Brood kan gezonder zijn! Het consumeren van volkoren producten kan
hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en metabolisch syndroom
voorkomen. Dat is het gevolg van bioactieve bestanddelen in
volkorengraan, zoals antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. In
dit proefschrift werd vastgesteld dat de verschillende onderdelen van
een tarwekorrel sterk verschillen qua inhoud. De externe delen van de
korrel, de zemelen en vooral de aleuron (eiwitstof) hebben de rijkste
inhoud. Verwerking van vezelen in volkorenbrood verhoogde de waarden
van bioactieve stoffen in bloed en urine van volwassenen. Deze
dissertatie toont aan dat dagelijkse voeding zoals brood kan worden
verbeterd met heilzame effecten.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University