Grote Clubactie levert 7.750 maatschappelijke stageplaatsen

21/05/2010 17:07

Nationale Grote Clubactie

Uitnodiging voor de media

De Grote Clubactie nodigt vertegenwoordigers van de media uit om op vrijdag 28 mei, 11.00 uur aanwezig te zijn bij de feestelijke ondertekening van de intentieverklaring Maatschappelijke Stage in Hotel Central in 's - Hertogenbosch. Peter Smit, directeur van de Grote Clubactie, ondertekent de verklaring samen met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorafgaand aan deze feestelijke ondertekening gaan 150 scholieren van het Rodenborch College, uit Rosmalen, een eigentijds en spectaculair burgerinitiatief uitvoeren.

De Grote Clubactie herkent zich in het belang van de maatschappelijke stage (mas) en levert haar bijdrage door structureel zorg te dragen voor 7.750 stageplaatsen in het verenigingsleven.

Duizenden verenigingen nemen jaarlijks met veel succes deel aan de Grote Clubactie en realiseren extra financiën voor hun clubkas. Het succes van deze actie is mede afhankelijk van een goede organisatie en motivatie van de vereniging zelf. Uit ervaring weten we dat het uitvoeren van de Grote Clubactie door een vereniging de nodige inzet vergt en vaak terechtkomt bij één van de vrijwilligers, de clubcoördinator. Met de inzet van MAS scholieren kan de vereniging extra hulp tot zijn beschikking hebben. Deze extra ondersteuning zou kunnen worden ingezet om de uitvoering van de actie binnen de vereniging meer kracht bij te zetten. Dat is goed voor de club en daarmee als ervaring leuk en positief voor de scholier. Voorbeelden van wat scholieren kunnen doen zijn het motiveren van lotenverkopers en het maken van promotiefilms en -foto's.

Verenigingen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen dit aangeven bij hun inschrijving voor de Grote Clubactie. Vanuit de Grote Clubactie wordt vervolgens een plaatselijke stagemakelaar in contact gebracht met de vragende vereniging. De stagemakelaar informeert de scholieren vervolgens over de mogelijkheid om bij betreffende vereniging(en) een maatschappelijke stage te doen. Lees ook www.clubactie.nl/mas

De Grote Clubactie biedt door deze samenwerking een mooie kans aan verenigingen en jongeren om samen aan de toekomst te bouwen.

Alle leerlingen die vanaf schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen. In het vmbo en praktijkonderwijs minimaal 48 uur, in het havo en vwo respectievelijk 60 en 72 uur. De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling.