Stadsdeel Amsterdam-Noord

28 mei: Opening kunstmuur `façade' op de NDSM-werf

25 mei 2010

Amsterdam is een bouwput. Het is uniek dat op dit moment zoveel monumentale gebouwen in Amsterdam in de steigers staan. Veel gebouwen die bovendien een museale functie hebben en nu (gedeeltelijk) zijn gesloten. Op vrijdagavond 28 mei is de opening van de kunstmuur op de NDSM-werf rondom de voormalige Smederij. Façade is `verhullingskunst' op de voorgevel van een gebouw dat gerenoveerd wordt en `Façade' is een tentoonstelling van kunstwerken op groot-formaat steigerdoeken in de openbare ruimte. in de steigers staat of op een (nieuw-)bouwterrein.

Deze buitententoonstelling springt in op de tijdelijke situatie waarin Amsterdam zich bevindt en is tevens een reactie op de gigantische reclamedoeken die het stadsgezicht bepalen. Want waar houdt de commercie op en begint de kunst? Façade is een project van 60 layers of cake foundation.

Tien kunstenaars

Voor deze expositie zijn tien gerenommeerde kunstenaars gevraagd een speciaal werk te maken voor een specifieke (bouw-) locatie, waaronder: Hans Aarsman / Erik Kessels, Maze de Boer, Persijn Broersen / Margit Lukacs, Martijn Engelbregt, Leonard van Munster en Richard Niessen.

Meerdere locaties

Naast de NDSM-werf zijn er meerdere locaties: het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn op het Europaplein verandert de komende maanden in een haven met boten: `PortRAI' van Maze de Boer, twee panden op de Oudezijds Voorburgwal 158 en 153 (voorgevel Mini Market). Door de grillige logistiek van de bouwwereld opent niet iedere locatie op 27 mei. Hierdoor groeit de tentoonstelling in de loop der tijd. Precieze adressen van de locaties, data en andere informatie zijn te vinden op: www.60layersofcakefoundation.com/facade

Met dank aan

Façade wordt onder andere ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Amsterdam Partners, Bordbusters, Fonds BKVB, Gemeente Amsterdam Noord/Zuidlijn, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdam RAI, SNS Reaal Fonds en VSB fonds.