Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

26 mei 2010, Utrecht

------

HTM, CNV Vakmensen en DASAV in actie tegen geweld

Actie tegen geweld in openbaar vervoer

Beveiligers, buschauffeurs en trambestuurders van HTM in Den Haag delen vanaf vrijdag 28 mei polsbandjes uit aan passagiers met de tekst: Geweld werkt niet. De actie is een initiatief van CNV Vakmensen en Stichting DASAV. In alle trams komen ook posters te hangen. Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen: "Iedereen moet veilig en met plezier zijn werk kunnen doen, zeker ook als je werkt in het openbaar vervoer. Daar maken wij ons hard voor."

De actie in het openbaar vervoer in Den Haag duurt drie weken. Met posters worden passagiers opgeroepen tot tolerantie. Agressieve reizigers maken het vaak moeilijk en zelfs gevaarlijk voor werknemers om hun werk te doen. Dat is onacceptabel en moet veranderen, zo vinden alle betrokken partijen. Jeffrey Bloem van DASAV: "Wat ik vooral ernstig vind is dat passagiers niet ingrijpen als een buschauffeur door een reiziger wordt lastig gevallen. Onbegrijpelijk dat een volle bus toekijkt en niets doet. Mobiliseer medereizigers en zeg er wat van, bel de politie en steun het slachtoffer". Jongejan van CNV Vakmensen:" Los van de kleine groep mensen die gewelddadig is, willen we reizigers ook even aan het denken zetten over hun eigen gedrag. Het begint al simpelweg met het groeten van een buschauffeur als je instapt."

Initiatiefnemers

CNV Vakmensen heeft 135.000 leden en vertegenwoordigt werknemers in onder meer de sectoren vervoer, voeding, industrie en bouw. CNV Vakmensen vindt dat iedereen veilig en met plezier zijn werk moet kunnen doen.

DASAV/Passion4Charity richt zich op bewustwording van jongeren. Zij gaan met hen in gesprek over geweld tijdens gastlessen op school, maar ook in de sportschool en bij feesten. 12 Juni organiseren zij een I LOVE VET (Voor Eenheid en Tolerantie) party in Club Le Paris in Den Haag en 31 juli in Beachclub Vroeger te Bloemendaal VET@THEBEACH.

HTM wordt gewaardeerd voor de wijze waarop zij succesvol haar sociale veiligheidsbeleid voert. Desondanks worden haar medewerkers vrijwel dagelijks geconfronteerd met onveilige situaties en geweld. Graag werkt HTM mee om aan te geven dat 'geweld niet werkt'.