Wageningen Universiteit en Researchcentrum

28 mei 2010 13:00 - 28 mei 2010 17:00

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving
Locatie: Prof. van Slogterenweg 2 te Lisse

Op vrijdag 28 mei organiseert PPO een kennismiddag over actuele onderwerpen in de teelt van voorjaarsbloeiers, van 13.00 uur tot 17.00 uur aan de Prof. van Slogterenweg 2 te Lisse.

Naast de vele proeven en presentaties zijn er deze middag lezingen over onkruid en grondontsmetting tegen stengelaaltjes. Veel aandacht is er weer voor ziekten en plagen. Daarbij wordt gewerkt aan oplossingen voor de korte en langere termijn. Nieuw op deze middag is het onderzoek gericht op teelt van bloembollen los van de grond om te bezien wat de mogelijkheden zijn.

In een van de vele veldproeven zijn de veelbelovende resultaten te zien van warmwaterbehandeling met voor- en nawarmte bij tulp tegen stengelaaltjes. PPO onderzoekt nieuwe middelen tegen Rhizoctonia in tulp en Pythium in hyacint en ontwikkelt daarbij een strategie om de kans op resistentievorming tegen deze middelen te voorkomen. Interessant is ook een geïntegreerde aanpak tegen Pythium met een combinatie van verschillende teeltmaatregelen en onderzoek naar het effect van organische stof op de bodemweerbaarheid tegen ziekten.

PPO heeft de afgelopen jaren veel kennis vergaard over de mogelijkheden om energie te besparen tijdens de bewaring van bloembollen. De laatste inzichten worden gepresenteerd. Tevens is in een veldproef de groei te zien van een partij tulpen die energiezuinig bewaard is door diverse praktijkbedrijven.

Naast de presentaties van onderzoekers zijn weer diverse partners uit het bedrijfsleven aanwezig met informatie over de laatste ontwikkelingen. De kennismiddag telt mee voor verlenging van de spuitlicentie; aanmelding is mogelijk tot 13.15 uur. Verlenging van de spuitlicentie kost ⬠50,-.

---