Rijksvoorlichtingsdienst

Deelnemers pilot Eerst de Klas presenteren bedrijfspitches

Op vrijdag 28 mei presenteren de deelnemers van de pilot Eerst de Klas (EDK) in het kader van het leiderschapsprogramma EDK hun ideeën aan de deelnemende bedrijven van deze pilot.

De EDK'ers volgden het afgelopen half jaar diverse masterclasses bij de deelnemende bedrijven. Het centrale thema tijdens het leiderschapsprogramma is duurzaamheid.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt gaat tijdens deze bijeenkomst in gesprek met de deelnemers en de diverse bedrijven. Daarnaast kondigt zij het officiële vervolg (de tweede tranche) van de pilot aan. Inmiddels is namelijk de tweede groep deelnemers geselecteerd die in september 2010 van start zullen gaan.

In de pilot EDK doorlopen excellente academici een programma in het onderwijs én bedrijfsleven, waarin zij hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Gedurende anderhalf jaar geven de jonge academici drie dagen in de week les in het voortgezet onderwijs, halen ze hun onderwijsbevoegdheid en volgen daarnaast een leiderschapsprogramma georganiseerd door aansprekende Nederlandse bedrijven. Op dit moment doen mee: ABN AMRO, KPN, Ahold, Philips, Shell, DSM, AkzoNobel, NS, De Baak en LTP.

Aan het einde van de pilot maken de academici de keuze of zij hun carrière willen voortzetten in het onderwijs, bedrijfsleven of een combinatie van beide.

'Eerst de Klas' is de Nederlandse variant van succesvolle buitenlandse voorbeelden zoals het Engelse 'Teach First' en het Amerikaanse 'Teach for America'. Het programma wordt in opdracht van het ministerie van OCW en onder toezicht van een stuurgroep uitgevoerd door het Platform Bèta Techniek. De voorzitter van de stuurgroep is Loek Hermans.

De pers krijgt na afloop van deze gelegenheid met de betrokkenen in gesprek te gaan.

De pilot 'Eerst de Klas' is één van de maatregelen uit de kwaliteitsagenda Krachtig Meesterschap van de staatssecretaris. Met deze agenda wil Van Bijsterveldt de kweekvijver voor docenten vergroten en meer bevoegde academici voor de klas.