Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 mei 2010

Organisatoren Kaeskoppenstad openen Alkmaarse Graskaasdag

Mevrouw Lida Beukers en de heer Gerjon Rooker openen op vrijdag 28 mei om 10.00 uur met het luiden van de bel, de graskaasdag op de Alkmaarse kaasmarkt. Zij krijgen die eer vanwege hun belangeloze inzet voor de organisatie van Kaeskoppenstad.

Kaeskoppenstad is een initiatief van Lions Alkmaar Victoria en wordt dit jaar gehouden op 12 en 13 juni. Het is in drie jaar tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste Alkmaarse evenementen. Lida Beukers is de president van Lions Club Alkmaar Victoria en Gerjon Rooker, mede-initiatiefnemer en organisator van Kaeskoppenstad en eigenaar van adviesbureau Raadhuis voor creatieve communicatie. De opbrengt van het evenement is bestemd voor het goede doel. Reden voor wethouder Rian van Dam om mevrouw Beukers en de heer Rooker uit te nodigen om de bel te luiden. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt is er een ontvangst in het stadhuis, samen met sponsoren en leden van de Lions Alkmaar Victoria. Na het luiden van de bel worden de gasten door kaasvader Kees koopman, rondgeleid over de kaasmarkt en door het Waaggebouw.

Kaeskoppenstad

Wie op 12 en 13 juni 2010 door de oude stad in Alkmaar wandelt, waant zich weer even in de 16e eeuw. Alkmaar is net ontzet en de stad veert op na de donkere periode van het Spaanse beleg. In 'Kaeskoppenstad' krijgen bezoekers een bijzondere indruk van het bruisende leven in die tijd. In de afgelopen twee jaar is Kaeskoppenstad, ook wel Kaaskoppenstad genoemd, uitgegroeid tot een weergaloos historisch spektakel. Mede dankzij de inzet van 450 figuranten. Ook dit jaar grijpen de 'kaeskoppen' weer de macht. Of zoals de stadsomroeper die bij elke dief of ontrouwe echtgenoot die toentertijd aan de schandpaal werd genageld luidkeels verkondigde: 'KOMT DAT ZIEN.'

Graskaasdag

Vrijdag is het graskaasdag op de Alkmaarse kaasmarkt. Er wordt kaas aangevoerd gemaakt van melk die is geleverd nadat de koeien - nu zo'n vier weken geleden - van de winterstal in de wei zijn gelaten en weer het verse lentegras zijn gaan grazen. De leden van de Lionsclub is gevraagd de graskaas te keuren.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
Over de hele wereld is Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een traditie, die teruggaat tot de 15e eeuw. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 2 april tot en met 3 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.