KRO

KRO Reporter over Yuri van Gelder: bedrogen, gechanteerd en gemanipuleerd

Uitzenddatum: 28/05/2010

KRO Reporter zendt aanstaande vrijdag een reconstructie van de val van Yuri van Gelder uit. Daarin worden enkele niet eerder gepubliceerde documenten getoond.

Yuri van Gelder zegt bedrogen, gechanteerd en gemanipuleerd te zijn door zijn voormalig turncoach Remi Lens. Dat laat hij schriftelijk weten aan KRO Reporter. "Deze man heeft me met laffe streken veel schade toegebracht waar ik tot de dag van vandaag last van heb", aldus Van Gelder. Hij reageert hiermee voor het eerst sinds zijn bekentenis op de gebeurtenissen in zijn cocaïneaffaire.

Uit documenten blijkt dat de nationale turnbond KNGU al vanaf 9 april 2006 op de hoogte was van het drugsgebruik van Yuri van Gelder. Van Gelder en Remi Lens trainden tot april 2006 samen in het Salto Reïntegratie turnteam. De breuk tussen beiden werd veroorzaakt door een ruzie over geld, zo laten diverse betrokkenen weten in KRO Reporter.

De voormalig sponsor van het turnteam, Jan Tuithof, zegt dat Remi Lens steeds meer geld wilde als trainer en manager van Yuri van Gelder. "De discussies gingen steeds meer over het geld dat naar hem toe moest gaan in plaats van naar de sporters", aldus Tuithof. Lens vroeg in april 2006 om een extra maandelijkse vergoeding van 2000 euro per maand, aldus de toenmalige sponsor. Yuri van Gelder heeft besloten toen te stoppen met Remi Lens als manager.
Volgens Jan Tuithof begon Remi Lens over het cocaïnegebruik van Van Gelder om zo te verdoezelen dat Van Gelder van hem afwilde en om te verdoezelen dat er ruzie over geld was ontstaan. Remi Lens ontkent dit in KRO Reporter. "Dat geld, daar kwamen we wel uit" aldus Lens. Volgens specialist in sportmarketing Bob van Oosterhout maakte Remi Lens misbruik van Yuri van Gelder. Lens vroeg 50% van een schadevergoeding bij een schending van Yuri's portretrecht. Die afspraak maakte Lens met Van Gelder na plaatsing van een Rexona advertentie in december 2005, waarbij Rexona zonder toestemming een foto van Yuri van Gelder gebruikte. "Zo'n schadevergoeding is een kwestie van een telefoontje, 50% is buiten alle proporties", aldus Van Oosterhout.

KNGU Trainer Remi Lens informeerde op 9 april 2006 de bondsarts van de turnbond KNGU over het drugsgebruik van Yuri van Gelder. Lens meldde toen dat Yuri van Gelder 'snuift tijdens trainingen en wedstrijden'. Zo staat in een gespreksverslag van de ontmoeting tussen Lens en de bondarts. Het gespreksverslag is ondertekend door de bondsarts van de KNGU, en wordt getoond in de uitzending.
In het gespreksverslag schrijft de arts: Remi wil met Yuri naar het EK. Na het EK oplossen. Zonder cocaine mogelijk? De KNGU laat weten dat dit gespreksverslag honderd procent het idee was van Remi Lens. De bondsarts was het daar niet mee eens. Toch ondertekende zij het gesprekverslag, op verzoek van Remi Lens.

Remi Lens wilde na de Europees Kampioenschappen in Griekenland starten met de behandeling van het drugsgebruik. "Tot dat EK zou hij toch niet meer kunnen gebruiken. Dan zou hij nog zijn wedstrijd kunnen doen en eventueel een medaille halen. Daarna zou ik hem proberen echt te laten stoppen", aldus Remi Lens in KRO Reporter.

Yuri van Gelder is uiteindelijk afgemeld voor de EK in Griekenland, dat op 2 mei gehouden werd in Volos.
De KNGU zegt hierna een behandeling wegens het drugsgebruik te zijn gestart. Op 13 juli 2009 bekende Yuri van Gelder zijn cocaïnegebruik, nadat hij in juni positief was getest op de NK turnen.

KRO Reporter, vrijdag 28 mei om 21.25 uur op Nederland 2.