Ingezonden persbericht


Vlaardingen, 21 mei 2010 Geachte heer, mevrouw,

`Varen Als Toen door Zuid-Holland' is een reis met een wisselende verzameling typisch Zuid-Hollandse varende erfgoederen. De vloot wordt aangevoerd door het oudste zeilende vrachtschip `de Helena', een prachtig varend monument van wel 40 meter lang en 5.80 m breed. Op vrijdag 28 mei 2010 vertrekt de eerste vaartocht `Varen Als Toen door Zuid-Holland' vanuit Rotterdam naar Dordrecht.

Het project is ontwikkeld in het kader van het themajaar van de Provincie Zuid-Holland `Historische Vaarwegen en Waterlinies'. De reis voert de vloot door Zuid-Holland en doet de voornaamste steden uit de Zuid-Hollandse nautische geschiedenis aan: Dordrecht, Katwijk, Vlaardingen, Gouda, Schiedam, Warmond, Leiden, Delft en Maassluis.

Vaarwegen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van veel Zuid-Hollandse steden. Ze vormden de levensaders voor deze steden en waren essentieel voor de handel en het vervoer. De Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinies zijn aangelegd om het politiek-bestuurlijke en economisch machtcentrum van het land te verdedigen. In Zuid-Holland bevinden zich delen van twee waterlinies: de 17de-eeuwse Oude Hollandse Waterlinie en de 19de-eeuwse opvolger de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Varen Als Toen door Zuid-Holland is één van de belangrijkste middelen om in het themajaar `dicht' bij de mensen te brengen. Met de vloot kunnen we een groot gedeelte van de thematiek op een tastbare en zichtbare manier bij het publiek brengen. Schippers zijn immers te ondervragen en de nerven in het hout vertellen verhalen. In het ruim van de Helena is een expositie ingericht over het thema. Ook sluit de `Waterliniebus' op sommige evenementen bij de vloot aan, een `beleving' die aansluit bij de expositie op de Helena, maar meer gericht is op kinderen.

Hierbij nodigen wij u van harte uit om mee te varen met de eerste vaartocht van de Helena van Rotterdam naar Dordrecht. Aan boord kunnen wij u informeren over dit project en het themajaar. Natuurlijk hopen wij op aandacht in uw media. Voor vervoer terug naar de opstapplaats om ca. 18.00u wordt gezorgd. Graag ontvangen wij uw aanmelding vóór 27 mei via eliza@opkoers.nl, wij sturen u dan direct een mail retour met nadere informatie. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Meldt u dus snel aan!

U kunt op de volgende momenten aan boord:

14.00u ­ Rijnreederij 'Helena' Leuvehaven t/o 75, postbus 23429 3001 KK Rotterdam 15.00u ­ waternetsteiger bij het Zalmhuis, Schaardijk 396 , 2909 LA Rotterdam 16.00u ­ waterbussteiger bij Hendrik Ido Ambacht, Veerweg 71 3341 LR Hendrik-Ido-Ambacht