Universiteit Leiden

Micropartikels en kanker

De vraag waarom eenzelfde kankertype bij de ene patiënt ongunstig verloopt en bij de ander niet, staat centraal in het onderzoek van Susanne Osanto. Vrijdag 28 mei houdt de hoogleraar in de oncologie haar oratie.

Bloedbaan

Osanto neemt bij haar onderzoek het intrigerende verband tussen bloedstolling en biologisch gedrag van kanker onder de loep. Het antwoord lijkt volgens haar niet alleen te liggen in eigenschappen van de kankercellen, maar ook in het vrijkomen van kleine afgesnoerde celfragmentjes. Deze zogenoemde micropartikels zijn heel kleine deeltjes die vrij door de bloedbaan zwerven. Het zijn nanodeeltjes, kleiner dan 1 micrometer, die bij gewoon bloedonderzoek niet worden ontdekt.

Afvalproduct

Lang zijn de deeltjes beschouwd als een afvalproduct van cellen, zonder functie, maar dat blijkt niet te kloppen. Micropartikels doen wel degelijk iets. Het zijn heel kleine afgesnoerde celfragmentjes die door het bloed gaan zwerven. Deze celfragmentjes nemen een stuk van het buitenmembraan van de cel mee waarvan ze afkomstig zijn. En op dat buitenmembraan kunnen de eigenschappen zitten van die cel. De micropartikels kunnen dus eiwitten tot expressie brengen die ook op de moedercel zitten.

Tastmicroscoop

Met behulp van een tastmicroscoop, Atomic Force Microscope, toonde Osanto en haar collegaâs aan dat er veel meer micropartikels circuleren in bloed. Nieuwe geavanceerde optische microscopen maken onderzoek aan een enkele druppel bloed nu mogelijk.

Samenwerking

Gebiedsoverstijgende samenwerking tussen de geneeskunde, natuurkunde en andere wetenschappen is essentieel om de communicatie en dynamische interacties tussen verschillende componenten van het biologische systeem bij kankerpatiënten verder te onderzoeken, stelt Osanto.

Links

Dr. Susanne Osanto benoemd tot hoogleraar Oncologie (Universitaire Nieuwsbrief 13 januari 2009)
Op het grensvlak tussen kanker en trombose (Universitaire Nieuwsbrief 7 juli 2009)
Micropartikels, kanker en trombose (Universitaire Nieuwsbrief 11 april 2006)

Oratie vrijdag 28 mei â¨
Prof.dr. S. Osanto
Faculteit: Geneeskunde
Vakgebied: oncologie, i.h.b. de epidemiologische en vasculaire aspecten van kanker en kankertherapie

(27 mei 2010/SH)