Gemeente Wageningen

fietspad Stadsweg

Kwaliteitsverbetering fietspad Stadsweg

De Stadsweg, het recreatieve fietspad door het bos dat de Geertjesweg en de Hartenseweg met elkaar verbindt, heeft een kwaliteitsverbetering ondergaan. Het pad is egaal gemaakt en heeft over de volledige lengte een breedte van 2 meter gekregen.

Kwaliteit

Het fietspad heeft een duurzaam in het beton gestorte verharding gekregen. Het is hierdoor minder gevoelig geworden voor wortelopdruk. Zo wordt in de bosrijke omgeving voorkomen dat het snel weer gaten en scheuren vertoont of scheef komt te liggen.

Ook de veiligheid en het rijcomfort zijn sterk verbeterd. Bij schemer reflecteert het oppervlak meer licht en is daardoor beter zichtbaar. Het beton vormt een egaal oppervlak, wat voor de fietsers prettig is. Beton is ook minder aantrekkelijk voor reptielen om zich op te warmen dan asfalt, omdat beton koeler blijft. De kans dat dieren die zich aan het opwarmen zijn worden doodgereden, is daarom kleiner dan bij asfalt.

Subsidies

De kosten zijn voor de helft gesubsidieerd uit een EU-bijdrage en voor een kwart door provincie Gelderland. Daardoor blijft een kwart voor rekening van Recreatie Gemeenschap Veluwe (RGV) Fietspaden en gemeente Wageningen gezamenlijk. Voorheen was het fietspad in beheer bij RGV Fietspaden.

Fietstotaalplan

De verbetering van het fietspad maakt deel uit van het 'Uitvoeringsprogramma 2010 Fietstotaalplan Veluwe'. Doel van het fietstotaalplan is om het recreatieve fietsnetwerk op de Veluwe te verbeteren en om de Veluwe op 1 te krijgen.

Vanaf 2004 is op de Veluwe ruim 80 km fietspad verbeterd. Op dit moment is nog circa 30 km in voorbereiding. Behalve de Stadsweg heeft Wageningen verder geen deel in dit programma.