Gemeente Wageningen

handhavingsprogramma 2009

Evaluatie handhavingsprogramma 2009

Het college heeft de evaluatie van het handhavingsprogramma 2009 vastgesteld. Daaruit blijkt dat de gemeente in grote lijnen het programma heeft kunnen uitvoeren.
Handhaving van hondenbeleid en huishoudelijk afval krijgt een hoge prioriteit. Dit geldt ook voor zaken die een verhoogd risico met zich meebrengen zoals grote bedrijven, vuurwerk, bouwen, bodemverontreiniging en gebruiksvergunningen.

Belangrijkste resultaten

2009 werd gekenmerkt door het teruglopen van de uitvoering in de bouw, waardoor het toezicht op de uitvoering van de bouw ook minder werd. Daar staat tegenover dat vooral leegstaande bedrijfsgebouwen tot meer toezicht leidden.

In de openbare ruimte blijven de aandachtspunten gelijk: hondenoverlast, parkeren en het aanbieden van afval. Op voorspraak van de raad is meer aandacht besteed aan het toezicht op kapvergunningen en het handhaven van illegale kap. In 2009 is de formatie inspecteurs openbare ruimte op peil gebracht waardoor het toezicht grotendeels volgens planning kon worden uitgevoerd.

Op het vakgebied milieu waren geen grote verschillen zichtbaar. De komst van het Activiteitenbesluit in 2008 heeft het aantal vergunningplichtige inrichtingen verminderd. Hierdoor moet het bedrijvenbestand geactualiseerd worden en de controlefrequentie aangepast. De meest risicovolle inrichtingen zijn in 2009 allemaal bezocht. Van de inrichtingen met een lager risico is de planning niet gehaald als gevolg van vacatures.

Het jaarverslag ligt gedurende zes weken ter inzage bij het loket Ruimte op het Stadskantoor, Olympiaplein 1 in Wageningen. Het loket ruimte is geopend van 9.00 - 12.00 uur en 's middags op afspraak.