Gemeente Lochem


Description: Gemeente kiest met nieuwe bomen voor een duurzame inrichting van de Kleine Markt

Kapvergunning lindes Kleine Markt Lochem blijft in stand

Gemeente kiest met nieuwe bomen voor een duurzame inrichting van de Kleine Markt

De kapvergunning voor de zeven lindes aan de Kleine Markt in Lochem blijft gehandhaafd. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) afgelopen dinsdag besloten. Met het besluit tot het kappen van de lindebomen heeft het college een belangenafweging gemaakt. Hierbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van de direct omwonenden en ondernemers.

De gemeente Lochem kiest voor een duurzame inrichting van de Kleine Markt. Zij wil nieuwe bomen planten, die beter passen in de maatvoering van de Kleine Markt, minder overlast veroorzaken voor de gebruikers (ondernemers en passanten) en die de komende vijftig jaar de mogelijkheid krijgen om uit te groeien tot gezonde bomen.

Geen lange levensverwachting lindes
Met het besluit de kapvergunning in stand te houden, legt het college het advies van de commissie Bezwaarschriften gedeeltelijk naast zich neer. Deze commissie adviseerde dat alle Lochemse indieners van een bezwaarschrift tegen de kapvergunning niet-ontvankelijk moesten worden verklaard, met uitzondering van de Landelijke Bomenstichting in Utrecht. Het college van B&W heeft het bezwaar niet ontvankelijk en ongegrond verklaard. Hiertoe is besloten omdat binnen afzienbare tijd drie lindes moeten worden gekapt vanwege hun slechte vitaliteit. Eén is er al gekapt. De overige vijf lindes kunnen de komende 15 jaar doorstaan mits zich geen calamiteiten voordoen. Met de herinrichting van de Kleine Markt moeten er grondwerkzaamheden plaatsvinden waardoor de levensverwachting van deze bomen verder zal teruglopen.

Daarnaast geven de huidige bomen overlast voor de gebruikers van de Kleine Markt door de aanwezige luizen. Deze luizen laten de bomen honingdauw druipen wat tot gladheid leidt. Ondanks de bestrijding van de gladheid met zand zijn er jaarlijks enkele valpartijen.

Instemming betrokkenen
Het herinrichtingsplan is tot stand gekomen na uitvoerig overleg met omwonenden en gebruikers van de Kleine Markt. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest waarin duidelijk werd dat de betrokkenen instemmen met het vervangen van de bomen en de herinrichting van het plein. De gemeente hoopt begin 2011 te kunnen starten met werkzaamheden. De verwachting is dat de Kleine Markt voor de lente van volgend jaar een nieuw aanzicht heeft gekregen.