Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Klimaatneutraal reizen met ANWB en GreenSeat

Den Haag, 28 mei 2010

Vanaf deze zomer bieden de ANWB en haar touroperators reizigers de mogelijkheid om bij boeking van een auto-, camper- of vliegreis te kiezen voor een 'groene stoel'. Wie een reis boekt bij Fox, Pharos, SNP, PinHigh of TravelHome kan voortaan de broeikasgassen compenseren die vrijkomen bij de heen- en terugreis. De ANWB en haar touroperators willen hiermee een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

Zo is de uitstoot van een retourvlucht binnen Europa gemiddeld 1000 kg CO2 en een autovakantie naar Frankrijk zo'n 350 kg CO2. Voor deze reizen ligt de financiële bijdrage van de reiziger ligt respectievelijk op 12 en 4 euro per boeking, per persoon.

De touroperators maken de opbrengst over naar GreenSeat, een merk van de Climate Neutral Groep. GreenSeat investeert het bedrag in een textielfabriek in Thailand, die door het gebruik van rijstschillen, houtsnippers en kokosnoothulzen als brandstof in plaats van stookolie tenminste zoveel CO2-uitstoot voorkomt als die de betalende reizigers veroorzaken. Daarnaast heeft dit project positieve voordelen voor de lokale bevolking doordat het onder anderen zorgt voor een verbetering van de luchtkwaliteit en extra inkomsten voor de boeren. Op deze wijze wordt in een jaar meer dan 20 miljoen kilo CO2 uitstoot voorkomen.

Kijk voor meer informatie op anwb.nl/klimaatcompensatie

De ANWB wil haar leden en klanten helpen om klimaatverandering tegen te gaan door het aanbieden van informatie over zuinig rijden en zuinige auto's, het verkopen van energiezuinige producten en het aanbieden van diensten als klimaatcompensatie.

GreenSeat, onderdeel van Climate Neutral Group, biedt particulieren en organisaties de mogelijkheid om de schadelijke CO2-uitstoot als gevolg van reizen te compenseren. GreenSeat wordt gesteund door meer dan 100 reisorganisaties in Nederland en België. Zakelijke klanten van GreenSeat zijn oa. PricewaterhouseCoopers, Cordaid, de Nederlandse overheid en Eindhoven Airport. Compensatie gebeurt met onafhankelijk gekeurde klimaatprojecten in onder andere Egypte, Honduras, Thailand en Indonesië. Deze wind-, water- en biomassaprojecten gaan klimaatverandering tegen en dragen bij aan lokale ontwikkeling.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB