Openbaar Ministerie

Cocaïne per militaire post eindigt in duiventil

28 mei 2010 - Landelijk Parket

Een cocaïnelijn vanuit de Nederlandse Antillen naar Nederland eindigde in een duiventil in Groningen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Marechaussee, die dinsdag in verband hiermee in Groningen twee mannen en een vrouw heeft aangehouden.

De hoofdverdachte is een 35-jarige man, die zich vanuit Curaçao met de defensiepost cocaïne liet toesturen. Op Curaçao zijn op 10 mei vier leden van de Antilliaanse militie aangehouden op verdenking van het sturen van cocaïne in militaire poststukken naar Nederland.

Bij een controle van de uitgaande militaire post onderschepten rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee in samenwerking met het Korps Politie Curaçao drie kilo cocaïne in enveloppen van de Koninklijke Marine. Een envelop met 40 gram cocaïne was vermoedelijk bedoeld voor de plaatselijke drugshandel in Groningen.

In de duiventil van de hoofdverdachte trof de marechaussee enkele tientallen grammen cocaïne aan. Ook in de woning van de andere, 26-jarige man ontdekte de marechaussee cocaïne. Beide mannen worden verdacht van het dealen van cocaïne en witwassen. Sinds de zomer van 2008 heeft de hoofdverdachte geen legaal inkomen gehad. Vermoedelijk leeft hij van de opbrengsten van de drugshandel. Via de cocaïnelijn zijn vermoedelijk al langere tijd meerdere kilo's cocaïne naar Nederland gesmokkeld.

De twee aangehouden mannen worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De 20-jarige vrouw is na verhoor door de marechaussee donderdag in vrijheid gesteld in afwachting van een beslissing over een strafvervolging.