Technische Universiteit Delft

NovaBike: studenten presenteren racemotor op biobrandstof

Aanstaand weekend doen studenten van de TU Delft voor het eerst mee met het Open Nederlands Kampioenschap met een duurzame racemotor. Op het circuit van Assen neemt Nederlands eerste motorfiets op bio-ethanol, NovaBike, het tijdens de Ducati Club Races op tegen de nu gebruikelijke benzinemotoren. Met hun deelname willen de studenten duurzame brandstoffen een plaats geven binnen de motorracewereld.

Zelf ontworpen

Uit eigen initiatief gingen de studenten de uitdaging aan een milieuvriendelijke en competitieve racemotor te ontwikkelen. Het studententeam NovaBike heeft de motor helemaal zelf ontworpen, met als uitgangspunt een motorblok van motorfabrikant KTM. Door gebruik te maken van bio-ethanol is niet alleen een schonere verbranding te realiseren, maar naar verwachting ook een topsnelheid van 230 km/h. Komend weekend zal de motorfiets te zien zijn op het circuit van Assen, tijdens de Ducati Club Races, een van de grootste motorsportevenementen van Europa. NovaBike racet mee in de Supermonoklasse. Met deelnemers van over de hele wereld belooft het ook dit jaar een internationaal spektakel te worden.

Coureur

Student-initiatiefnemer voor deze bio-ethanoltransitie Nick Appelman (foto bijlage; hoge resolutie via het bericht op www.tudelft.nl) is eveneens de coureur van de motor tijdens het seizoen. 'Tijdens het rijden ontvang je duidelijker feedback van de motor dan op de testbank. Omdat ik het systeem door en door ken, kunnen direct aanpassingen gedaan worden. De motor kan op deze manier perfect afgesteld worden op de race.'

Biobrandstof en de TU Delft

Biomassa, zoals plantenresten, biedt een enorm potentieel als milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Bovendien is het een prima grondstof voor de chemische en materialenindustrie. De biomassa is echter niet altijd als zodanig direct bruikbaar als grondstof en is alleen duurzaam als deze niet concurreert met de voedselvoorziening. De TU Delft doet onderzoek naar hoe biomassa het best en meest rendabel kan worden omgezet.

Meer informatie

Op http://novabike.nl is meer informatie te vinden, net als allerlei beeldmateriaal.