Reumafonds

Extra geld voor artrose-onderzoek CHECK

26 mei 2010
Het Reumafonds heeft een extra bedrag van 1 miljoen euro toegewezen aan CHECK, Nederlands grootste onderzoek naar artrose. CHECK leverde sinds 2001 al zoveel bruikbare informatie op over artrose dat besloten is extra geld beschikbaar te stellen voor een mooie eindsprint.

Met het extra geld kan de onderzoeksgroep van CHECK meer meten. Naast lichamelijk onderzoek en het invullen van vragenlijsten kunnen ook gegevens verzameld worden via bloed, urine en röntgenfoto's. In bloed en urine wordt gekeken naar eiwitten die betrokken zouden kunnen zijn bij het ontstaan en beloop van artrose. Met een extra meetmoment via röntgenfoto's kan snellere verergering van gewrichtsbeschadigingen eerder ontdekt worden. Ook wordt met röntgenfoto's gekeken naar de aanwezigheid van artrose in het hele lichaam in plaats van alleen in heup of knie.


1,2 miljoen mensen met artrose
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen mensen met artrose en de verwachting is dat het aantal patiënten zal groeien in de komende tijd. Artrose is een reumatische aandoening waarvan nog steeds niet duidelijk is hoe de beginfase eruit ziet. We weten niet waarom bij de ene patiënt de klachten langzaam erger worden, terwijl bij de andere patiënt de klachten veel sneller verergeren.

CHECK: 10 jaar landelijk artrose-onderzoek
Het CHECK-onderzoek startte in 2001 met een budget van 2,3 miljoen euro. Gedurende 10 jaar worden 1002 mensen met beginnende artroseklachten jaarlijks onderzocht. De verwachting is dat we door de resultaten van het onderzoek, artrose eerder kunnen ontdekken bij patiënten. En dat we uiteindelijk beter kunnen behandelen. Ook hopen we artrose in de toekomst beter te kunnen voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Hans Bijlsma van het UMC Utrecht. Maar eigenlijk doet heel Nederland mee: 12 universitaire onderzoekscentra en 1002 vrijwilligers.

Website
CHECK heeft een eigen website waarop de 1002 deelnemers en andere belangstellenden informatie vinden over het verloop en de tussentijdse uitkomsten van het onderzoek.