HIVOS

»

Rabobank nieuwe huisbank Hivos
28/05/2010


Hivos en Oxfam Novib hebben de Rabobank gekozen als hun nieuwe huisbank. Via een Europese aanbestedingsprocedure konden banken meedingen naar dit contract. Geïnteresseerde banken moesten een solide financiële positie hebben, adequate faciliteiten en kennis van internationaal bankverkeer en vooral goed scoren op duurzaamheid. Hivos en Oxfam Novib willen samenwerken met een bank die mensenrechten, milieu en andere duurzaamheidsthema's hoog in het vaandel heeft staan.
Duurzaamheid
"Hivos zet zich wereldwijd in voor duurzame ontwikkeling. Dat verplicht ons om regelmatig het duurzaamheidsbeleid te toetsen van alle organisaties die ons werk ondersteunen. Voor de financiële dienstverlening zoeken we een bank die zowel sterk is in duurzaamheid als in internationaal betalingsverkeer. Rabobank komt er dan op dit moment als beste bank uit", zegt Manuela Monteiro, algemeen directeur van Hivos.
Ontwikkelingsorganisatie Hivos streeft samen met haar partnerorganisaties naar duurzame ontwikkeling en naar een gelijke toegang tot afzetmarkten, kennis, technologie en kapitaal. Hivos wil laten zien dat armoedebestrijding heel goed samen gaat met fatsoenlijke betaling van werknemers, duurzame landbouw, energiebesparing, en behoud van biodiversiteit. Primeur
Het is een primeur dat bij een tender voor een huisbank duurzaamheid zo nadrukkelijk wordt meegewogen. Oxfam Novib en Hivos hebben duurzaamheidscriteria voor 50% laten meebepalen wie hun nieuwe bank werd. Als uitgangspunt werd hierbij het scoresysteem van de Eerlijke Bankwijzer gebruikt, waarvan Oxfam Novib een van de initiatiefnemers is.

Vanwege de overeenkomende uitgangspunten in de selectiecriteria besloten Hivos en Oxfam Novib vorig jaar samen een nieuwe huisbank te zoeken, na afloop van hun lopende contracten. De twee organisaties hebben voor de komende jaren hun beleid nauw op elkaar afgestemd. Het contract met Rabobank heeft een looptijd van 3 jaar met een optie tot verlenging van een jaar.