Cofely GDF Suez

Orbis Medisch Centrum ontvangt als eerste Nederlands ziekenhuis OK OKé-certificaat van Cofely

27 mei 10 |

Bunnik - Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat het OK OKé-certificaat van Cofely heeft ontvangen. Een certificering waaruit blijkt dat de operatiekamers in het ultramoderne medisch centrum voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Vandaag nam Cees Sterk van de Raad van Bestuur van Orbis het veiligheidskeurmerk in ontvangst uit handen van Hans Boot, lid van het Executive Team van Cofely.

De OK is het hart van elk ziekenhuis en moet veilig en maximaal beschikbaar zijn. De veiligheidseisen zijn hoog, het risico op vergissingen groot en het proces is niet eenvoudig te managen. Zo blijkt dat ruim vier op de tien operatiekamers al langer dan tien jaar in gebruik zijn. Hierdoor moeten deze ziekenhuizen regelmatig onderhoud plegen en extra controleren of systemen nog veilig zijn. Ook bij nieuwbouw hebben zij te maken met allerlei regels en richtlijnen voor de veiligheid van patiënten en medewerkers. Voor medische centra kan het lastig zijn deze richtlijnen na te leven. Zo kwamen in voorgaande jaren talrijke ziekenhuizen in opspraak na alarmerende rapportages van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In een aantal gevallen moesten zij hun operatiekamers zelfs tijdelijk sluiten. Met alle kosten van dien: sluiting van een OK kost gemiddeld 20.000 euro per dag.

OK OKé

Cofely - voorloper op het gebied van duurzame technologie - maakte deel uit van de bouwcombinatie die het Orbis Medisch Centrum heeft gebouwd. Op dit moment verzorgt Cofely het totale onderhoud en beheer van Orbis, inclusief de energievoorziening. Ook was zij verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de operatiekamers. Cofely is echter niet alleen gespecialiseerd in nieuwbouw van OK's. Zij zorgt er óók voor dat bestaande operatiekamers veilig zijn. Het waarborgen van veiligheid vraagt om een structurele, geïntegreerde aanpak. Het OK OKé-certificaat is een veiligheidskeurmerk dat zekerheid biedt over borging en kwaliteit en is door kwaliteitszorgbedrijf Kiwa erkend. Cofely garandeert dat de operatiekamers technisch veilig zijn voor patiënten en medewerkers. Ziekenhuizen die opgaan voor certificering worden op twaalf relevante onderdelen geïnspecteerd. Naast analyse en advies wordt zo nodig ook gewerkt aan oplossingen bij knelpunten.

Cofely werkt op basis van internationale normen en wetgeving op het gebied van veiligheid, documentatie en validatie. Hierdoor weten medische centra zich te allen tijde verzekerd van hoogwaardige installaties en een goed eindresultaat. Door de totaalaanpak van Cofely krijgen ziekenhuizen inzicht in de technische status van hun OK's. Met een web-based managementsysteem is in één oogopslag de staat van de OK's te zien. Zo kunnen ziekenhuizen snel anticiperen door tijdig onderhoud in te plannen en zo de beschikbaarheid van hun operatiekamers te bevorderen. Desgewenst kunnen ziekenhuizen het onderhoud van de operatiekamer ook aan Cofely uitbesteden, zodat zij zich volledig kunnen richten op de zorg voor patiënten.

---

COFELY, onderdeel van GDF SUEZ

Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat ruim 77.000 medewerkers telt en een omzet van 13,6 miljard euro realiseert. In Nederland telt Cofely 7.300 medewerkers en behaalt het een omzet van 1.2 miljard euro in 2009.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 200.000 mensen in dienst en behaalde in 2009 een omzet van 79,9 miljard euro.