Gemeente Anna Paulowna

Inwoners van Anna Paulowna voelen zich relatief veilig

Deze week presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de eerste uitslagen van een onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder inwoners van Noord-Holland Noord. Daaruit blijkt dat inwoners van Anna Paulowna zich relatief minder onveilig voelen dan gemiddeld in de regio.

18 procent van de inwoners van Anna Paulowna geeft aan zich wel eens onveilig te voelen binnen de gemeente. In de regio Noord-Holland Noord ligt dat percentage hoger, namelijk op 26 procent. In de eigen buurt ligt dat onveiligheidsgevoel nog lager, namelijk 9 procent, tegenover 15 procent in de regio.

Â

Sociale samenhang

Burgemeester Hans van den Doel is blij met het resultaat. âIk vind het belangrijk dat mensen zich veilig voelen in hun directe leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat de sociale cohesie in onze gemeente relatief hoog is. Ik denk dat die sterke samenhang een bijdrage levert aan dat veilige gevoel.â Het onderzoek toont aan dat inwoners van Anna Paulowna zich thuis voelen en dat ze vinden dat mensen prettig met elkaar omgaan. Ze ervaren relatief weinig dreiging en overlast. Van den Doel: âDat zijn uiteraard goede berichten. Aan ons de taak dat ook in de toekomst zo te houdenâ.

Â

Er zijn ook verbeterpunten. Inwoners van Anna Paulowna ergeren zich relatief meer aan hondenpoep en aan te hard rijden dan elders in de regio. Ook waarderen onze inwoners het onderhoud aan groen in de gemeente iets lager dan gemiddeld in de regio. Dit laatste signaleerde de gemeente zelf eerder al als verbeterpunt. Daarom stelde de gemeenteraad onlangs voor de komende twee jaar ⬠450.000,- beschikbaar voor een inhaalslag op dit gebied.

Â

De monitor als instrument

Het onderzoek, de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM), is in oktober 2009 gehouden binnen alle 26 gemeenten in Noord-Holland Noord. In totaal deden 8.693 inwoners mee. Ze werden gevraagd naar de beleving van hun buurt, veiligheidsgevoelens en de politie in het algemeen. De IVM is een initiatief van het CBS en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. Het vervangt de Politiemonitor Bevolking (PMB) en de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR).

Â

Hans van den Doel: âDe veiligheidsmonitor wordt tweejaarlijks opnieuw uitgevoerd. Zo hebben we dus na verloop van tijd een instrument in handen om de veiligheid effectief te toetsen. Omdat de resultaten in de regio met elkaar vergeleken kunnen worden kunnen deelnemers ook van elkaar leren. Zo kunnen we samenwerken aan een veilige leefomgeving in de regio.â

Â

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de Integrale Veiligheidsmonitor naar www.veiligheidsmonitor.nl.

Â