Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen

Persbericht: Nederlands zilvermuseum Schoonhoven 27-05-2010

Op tweede Pinksterdag, maandag 24 mei, heeft burgemeester Dick de Cloe van Schoonhoven het officiële startschot gegeven voor het Nederlands ZILVERMUSEUM Schoonhoven. Dat gebeurde bij de officiële opening van de jaarlijkse Nationale Zilverdag.

Het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum heeft in 2009 uitvoerig onderzoek gedaan naar plaats en positie; als museum maar ook als trekpleister van de landelijk bekende Zilverstad. Dat heeft geleid tot de focus op zilver en een verandering van naam om beter in beeld te komen en aan te sluiten bij de "brand" van de stad. De klokken- en goudcollectie blijven herkenbaar deel uitmaken van het Museum.

Onlangs deed het Museum de grootste aankoop in zijn geschiedenis: méér dan 500 zilveren voorwerpen uit de historische collectie van de bekende zilverfabriek Van Kempen en Begeer. Deze verzameling geeft een uitgebreid en boeiend beeld van de moderne geschiedenis van het Nederlandse zilver. Door het verstrekken van jaarlijkse opdrachten voor de vervaardiging van eigentijds zilver zal het Museum de verdere ontwikkeling van het ambacht van zilversmid stimuleren. Het Museum is in overleg met de Gemeente over de installatie van enkele werkplaatsen voor zilversmeden in het gebouw. Zo zal straks niet alleen het zilveren voorwerp, maar ook de hamerslag van de zilversmid te zien én te horen zijn.

De Nationale Zilverdag werd dit jaar voor de 26^ste keer gehouden, een manifestatie die ook dit jaar ca. 25.000 bezoekers trok. Een mooi moment voor de start van het Nederlands ZILVERMUSEUM Schoonhoven.

Foto's: Rob Glastra Fotografie Schoonhoven