FloraHolland


Bolbloemenbericht week 20

FLORAHOLLAND (28 mei 2010) - De week voor Pinksteren was wederom een beste week voor de bloemenafzet. Met de aanstaande Moederdagen in Polen (26 mei), Frankrijk en Zweden (30 mei) in aantocht liep het de gehele week lekker.

De voorspellingen van koeler weer speelden gunstig mee in zowel aanbod als afzet. Bijna 31 miljoen bolbloemen gingen langs de klokken en FloraHolland Connect. De gemiddelde prijs lag met precies 3 dubbeltjes weer 2 cent hoger dan vorige week en maar liefst 8 cent beter dan vorig seizoen. Het is overigens de beste prijsvorming in meer dan 5 jaar en dat tekent de marktsituatie van nu.
De aanbodsanalyse maakt veel duidelijk van die oorzaak: het aanbod van alle snijbloemen is de afgelopen periode met 5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Veroorzaakt door o.a. slecht weer in Afrika, de aswolk van IJsland, afgevallen bedrijven door de slechte marktomstandigheden van de laatste 2 jaar en koud en donker weer in de productiegebieden van West-Europa. En dan blijkt maar weer dat een beste en een slechte prijs zeer dicht bij elkaar liggen. Een kar meer of minder maakt dan een wereld van verschil.

Over het gehele jaar genomen is er in 2010 6 procent meer bloemen aangevoerd en komt de gemiddelde omzetstijging uit op 13 procent. Een prachtig tussenrapport, maar daarmee is het een vergelijking met een van de slechtste jaren sinds mensheugenis. Meer reëel (gelukkig!) is de vergelijking met dezelfde periode van 2008 en dan komen we nu uit op een klein procentje meer aanvoer en 1,8 procent minder omzet. De komende weken zullen we nog de nodige vraagimpulsen mogen verwachten vanuit de hoek van de examenkandidaten. Hopelijk worden die allemaal uitbundig in de bloemen gezet. Om te vieren of te troosten, als het maar met bloemen gebeurt...

Tulpen
De tulpenaanvoer daalde naar 9 miljoen stuks en die deden gemiddeld een verdienstelijke EUR 0,14. De week begon in Rijnsburg met een middenprijs van EUR 0,16 en eindigde vrijdag met EUR 0,15. Pluktulpen brachten deze week rond de EUR 0,120 op. Het aanbod halveert elke week. Vrijdag hadden we nog circa 80 karren in de koelcellen staan. Extreme prijzen van rond de EUR 0,50 zijn deze week gehaald door `Super Parrot' ,'Salmon Parrot', `Orange Princess', `Red Princess', `Ad Rem' en `Cheers'. Het maakt duidelijk dat voor beste partijen tulpen tot diep in het seizoen een zeer goede markt bestaat. Natuurlijk wordt dat fors versterkt door het mooie onderzoekresultaat welke werd geboekt door de supermarktketen Tesco: zodra de tulpen uit het schap verdwijnen gaat de totale bloemenverkoop naar beneden. Blijkbaar werken de tulpen als een consumentenmagneet naar het bloemenschap. Een prachtig feit welke maar weer duidelijk maakt dat bloemen mooie dingen doen met mensen.

Lelies
De Longiflorums en Orientals werden weer wat duurder. De 3 miljoen Orientals verbeterden 2 cent naar gemiddeld EUR 0,89 en de Longiflorum stegen door naar een superprijs van EUR 0,82 voor 700.000 stuks concernbreed. De LA's en Aziatische hybriden moesten beiden vooral vanwege een zeer grote aanvoertoename, een forse stap achteruit naar EUR 0,42 voor de LA's en EUR 0,42 voor de Aziaten. Bij de laatste groep betekende dat een klein dubbeltje lager voor 850.000 stuks en de 2.1 miljoen LA's daalden met 7 cent ten opzichte van vorige week. Vergeleken met vorig jaar scheelt het overal dubbeltjes. Wat een (vurig gewenst) herstel!

In Aalsmeer blijft de ontwikkeling bij de Oriental-lelies onveranderd goed. De aanloop naar Poolse en Franse Moederdag ondersteunen de prijsvorming positief. Maandag werd er gemiddeld EUR 1,03 per steel neer geteld, woensdag lag de prijs met EUR 0,94 het laagst, vrijdag met EUR 1,13 weer flink hoger. Op de roze lelies staat meer druk dan op de witte. Zware kwaliteit lelies lieten met regelmaat prijzen tot boven de EUR 2 noteren. Zelfs 2-3 koppers lieten vrijdag met grote regelmaat prijzen boven de EUR 0.90 zien. Met name aan het begin van de week was de prijsvorming bij de Longiflorums, zeker voor de tijd van het jaar, extreem goed. Problemen met de oogst in o.a. Kenia zorgt voor veel extra vraag uit met name Groot Brittannië. 'White Heaven' en 'Worldwhite' lieten maandag en dinsdag met grote regelmaat prijzen tussen EUR 1,10 en EUR 1,25 zien. Gemiddeld werd er maandag liefst EUR 0.98 per steel neergeteld, vrijdag was daar nog altijd EUR 0,85 van over! De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat was deze week aan de forse kant. Mede hierdoor was het niet mogelijk het prijsniveau van voorgaande week volledig vast te houden. Maandag lag de gemiddelde prijs met EUR 0,47 het hoogst, woensdag met EUR 0,38 het laagst en vrijdag was er weer een aardig herstel naar bijna EUR 0,44 per steel.

In Rijnsburg zien we dat met name de Longiflorums nog steeds voor zeer goede prijzen van de hand gaan. Over de week genomen kwam deze groep uit op een gemiddelde van EUR 0,91. Op woensdag lag het prijsniveau bij alle lelie groepen wat lager, maar donderdag zat de klim er al weer in. Merkbaar is de toename in koopgrootte bij de bedrijven die met hun handel op Frankrijk gericht zijn. Dit in verband met de Franse Moederdag. De roze kleuren zijn daarbij altijd zeer gewild. Voor de LA-Hybride `Brindisi' moest deze week gemiddeld EUR 0,62 worden neergeteld, terwijl de Aziaat `Vermeer' voor EUR 0,69 van de hand ging. De hoogste prijs voor dit soort was EUR 0,81. De Oriental-hybriden behaalden een gemiddelde van EUR 1,00. Totaal kwamen er deze week 875.000 stuks aan lelies voor de klok van Rijnsburg langs. Dit aantal lag bijna 24 procent lager dan vorig jaar, tegen een EUR 0,24 hogere middenprijs.

Freesia's
De Freesia-aanvoer bleef in de aanvoer op een vergelijkbaar dagniveau als voorgaande week. De 8.2 miljoen stuks maakten cocnernbreed gemiddeld EUR 0,17 voor de enkelbloemigen en EUR 0,19 voor de dubbele varianten. De mooie prijzen blijven dus ook hier gehandhaafd.

Irissen
De 1,5 miljoen Irissen gaven een paar centen toe op vorige week en eindigden nu op het weekgemiddelde van ruim EUR 0,13. Dat is overigens 4 cent lager dan vorig seizoen terwijl er nu een kleine 20 procent meer word aangevoerd dan toen. Overigens zaten we toen in de week na Moederdag.

Calla
Calla steeg sterk in aanvoer tot bijna 1,5 miljoen stuks. Die leverden 8 cent in vergeleken met vorig week en kwamen nu uit op EUR 0,54. Dat is een daling in stuks van 20 procent bij vorig jaar en voor de kleinbloemigen een prijsstijging van ruim 3 stuivers.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer stagneerde op ruim 100.000 stuks en die swingden de pan uit. Maar liefst EUR 1,13 gemiddeld betekende bijna een verdubbeling in prijs in vergelijking met vorig jaar.